A salánki ifjúsági ház javára gyűjtöttek Budapesten

December 6-án, csütörtökön a Duna Palotában a Magyar Patrióták Közössége jótékonysági estet tartott, a legnagyobb társadalmi, politikai és gazdasági kihívásokkal szembenéző nemzetrészünk, Kárpátalja egyik erős magyar közösségeként számon tartott Salánk javára.

A rendezvényen fellépett Kubik Anna Kossuth-díjas színművész és koncertet adott a Magyar Örökség-díjas kárpátaljai Credo Együttes. Az est bevételeivel a helyben élő magyarság fennmaradását, identitásának elmélyítését biztosító Ifjúsági Ház megvalósítását támogatták, amely a helyi református egyházközség tulajdonát képezi.

Beszédet mondott Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, aki a rendezvény fővédnöki tisztségét is vállalta, valamint Grezsa István miniszteri biztos.

A Magyar Patrióták Közösségének tagjai az elmúlt időszakban többször is meglátogatták a helyi közösséget, s megbizonyosodtak afelől, hogy a település magyarajkú lakosságának szüksége van a támogatásra – írja a Kárpátalja.ma.

Az épületben, ahol egykor a település iskolájának egyes osztályai kaptak helyet, már korábban felújítási munkálatok folytak. Az egyház vezetői egykor ifjúsági ház létrehozását tervezték ide, melyben egy múzeum is helyet kapna. Már el is kezdődött a régi tárgyak összegyűjtése, a továbbiakban pedig méltó körülmények között szeretnének ott bibliaórákat, hétvégi foglalkozásokat, táncházat rendezni.

A jótékonysági est mellett a kanadai magyar közösség szintén gyűjtést rendezett a salánkiak javára.