Szabotálják a vámvizsgálatot

Nyina Juzsanina, az ukrán parlament  adó- és vámügyekkel foglalkozó állandó bizottságának elnöke azzal vádolta meg  az Ukrán Állami Fiskális Szolgálatot, hogy  annak munkatársai valamennyi határátkelőn elszabotálják a külföldi rendszámú gépkocsik vámkezelését.

Állítása szerint a vámosok december 3. óta nem tesznek eleget a feladatuknak.

Jelenleg már több mint hétszáz gépkocsinak tagadták meg a vámkezelését.

Juzsanina szerint a szabotázs mögött Viktor Krivickij, az állami fiskális szolgálat megbízott helyettes elnöke áll, aki önhatalmúan egy új módszert vezetett be a vámtarifák megállapítására. Ez a módszer nem igényli a szóban forgó jármű fizikai jelenlétét az eljárásnál. A parlamenti bizottság elnöke a főügyészséghez kíván fordulni a kialakult helyzet felszámolásáért.

  Emlékeztetőül elmondjuk, hogy az Ukrán Legfelsőbb Tanács november 8-án jóváhagyta az uniós országok forgalmi rendszámaival Ukrajnába behozott gépkocsik vámkezelésének új szabályát. A heves tiltakozást kiváltott intézkedés értelmében ugyanis csak abban az esetben lehet bevinni Ukrajnába az ilyen járműveket, ha kifizetik értük a vámtarifát. Ez a motorűrtartalomtól és az üzemanyag fajtájától függően több mint  3500 euró is lehet. Az állami fiskális szolgálat adatai szerint Ukrajna útjain jelenleg 2,7 millió ideiglenes jelleggel behozott gépjármű közlekedik.