Ukrán stratégia a magyar befolyás ellen

A magyar befolyás elleni stratégiával állt elő a mil.in.ua ukrán portál. A nyíltan magyarellenes írás szerint elsősorban a Beregszászi járásban és a Vérke-parti városban kell szembeszállni az ellen a magyarországi törekvés ellen, hogy integrálja Kárpátalja egy részét. Hasonló lépésekre van szükség Ungváron, Munkácson és Huszton is. A militarista  portál öt lépésben javasolja megoldani a szerinte veszélyes problémát: közigazgatási, gazdasági, kulturális, katonai és politikai módszerekkel.

A közigazgatási lényege Beregszász nemzetiségi összetételének megváltoztatása oly módon, hogy egy 5000 főt számláló gépesített hadtestet és 3000 nemzeti gárdistát telepítenének a városba, akiket a családjuk is követne.

Ezáltal abszolút kisebbségbe kerülnének a Beregszászban és a Bereg-vidéken élő magyarok.

A gazdasági módszer olyan iparvállalatok Kárpátaljára telepítését irányozza elő, amelyek az ország belsejéből vonzana ide 8-10 ezer fős munkaerőt a magyarországival megegyező, vagy annál jobb bérezéssel.

A kultúra révén az ukrán nyelv erőszakos terjesztésével, olyan magyarok számára létesítendő iskolarendszerrel és felsőfokú oktatással, ahol minden tantárgyat kizárólag ukrán nyelven lehetne tanulni.

Az ilyen tanintézményekben akár teljesen ingyen lehet majd érettségihez, diplomához jutni.

Az elukránosodó magyarok kedvezőbb feltételekkel juthatnának jólfizetett munkahelyekhez. Továbbá arra kell ösztökélni a kárpátaljai magyar fiatalokat, hogy minél nagyobb számban felvételizzenek a lembergi, kijevi és más belsőukrajnai főiskolákra.

Ám valamennyi ukránosítást szolgáló módszer közül a legbrutálisabb a katonai úton történő.

Az elképzelés szerint ez magába foglalná az összes ukrajnai erőszervezet és a hadsereg valamennyi egységének, a kémelhárítás, a hírszerzés, a fegyvernemek  összehangolt fellépését, a Magyarország részéről fenyegető fegyveres agresszióval szemben.