A britek katonai segítséget nyújtanak Ukrajnának

Jövő januárban Ukrajnába érkeznek az Brit Királyi Haditengerészet szakemberei, hogy felmérjék Anglia miben lehetnek az ukrán hadsereg segítségére, emellett közös hadgyakorlatban is részt vesznek az ukrán katonákkal – jelentette be pénteken Sztepan Poltorak védelmi miniszter.

Gavin Williamson brit védelmi miniszter munkalátogatást tett ezen a héten Ukrajnában, a tárcavezető Odesszában kétoldalú tárgyalásokat folytatott ukrán kollégájával. A Hetyman Szahajdacsnij hadihajón tartott sajtótájékoztatón Poltorak az újságíróknak elmondta, hogy az egy hónappal korábbi londoni vizitje során kötött megállapodások konkrétumairól és a megvalósítás felgyorsításáról beszéltek.

A kercsi szorosban történt orosz agresszió, a konfliktus kiéleződése és az ukrán-orosz határon kialakult pattanásig feszült helyzet indokolta a találkozót

„Az általunk hozott döntések a tengerészgyalogosok képzésének megkezdéséhez kapcsolódnak. Már januárban az Brit Királyi Haditengerészet egy csoportja Ukrajnába érkezik az együttműködés szorosabbá fűzésére, közös gyakorlatok megtervezésére és a fegyveres erők szükséges logisztikai támogatásának meghatározására, közvetlenül a haditengerészeti erők esetében”

– mondta Poltorak.