Szentesítették az ukrán-orosz ortodox egyházszakadást

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka aláírta szombaton Isztambulban azt a dokumentumot (tomosz), amellyel hivatalosan elismerte az önálló (autokefál) ukrán ortodox egyházat, szentesítve annak elszakadását az orosz ortodox egyháztól, amellyel 1686 óta egységben volt – írja az MTI.

Az ünnepélyes aktusra a Szent György-székesegyházban, az ökumenikus patriarkátus székhelye mellett került sor.

Az aláírás előtt istentiszteletet tartottak, melyen részt vett Petro Porosenko ukrán elnök, Pavlo Klimkin külügyminiszter, Andrij Parubij házelnök, Epifanij metropolita, az újonnan létrehozott egységes ukrán ortodox egyház feje és az egyház több főpapja, az ökumenikus patriarkátus papjai, valamint több ukrán politikus.

Petro Porosenko az ukrán ortodox egyház létrejöttét történelmi eseménynek nevezte, hozzátéve, hogy ez a nap “örökre beírta magát a történelembe”. Köszönetét fejezte ki Bartolomaiosznak, akit ukrajnai látogatásra hívott meg.

Az orosz ortodox egyház – a legnépesebb ortodox egyház – első reagálásában elhatárolódott az eseménytől, és élesen bírálta az ökumenikus pátriárkát. Alekszandr Volkov, Kirill moszkvai pátriárka szóvivője a TASZSZ-nak nyilatkozva kijelentette:

“Bartolomaiosz pátriárka az aláírással végleg elszakította magát a világortodoxiától, és szakadárrá vált”.

Vlagyimir Legojda, a moszkvai patriarkátus ortodox egyházközi kapcsolatokkal és tömegtájékoztatással foglalkozó szinódusi részlegének elnöke pedig Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy a tomosz “üres papír, csillapítatlan politikai és személyi ambíciók eredménye, amelyet a kánonjog megsértésével írtak alá, és amely ezért semmilyen kánoni erővel nem bír”.

Forrás:

MTI