Tavaly 10 milliárd dollárt utaltak haza a külföldön dolgozó ukránok

Az Ukrán Nemzeti Bank adatai szerint tavaly az utolsó kilenc hónapban 8,16 milliárd dollárt utaltak haza a külföldön dolgozó ukrán vendégmunkások, ami 22,6 százalékos növekedést jelent a 2017-es év hasonló időszakához képest – írja a hromadske.ua.

          A számításoknál az állami pénzintézet figyelembe vette a hivatalos banki átutalásokat, és a nem hivatalos csatornákon végzett átutalásokat is.

Tavaly a legtöbb pénzt 2,72 milliárd dollár Lengyelországból utalták haza, Oroszország a második, ahonnan 822 millió dollár jött. Az utóbbi években egyébkén folyamatosan csökken az Oroszországból érkező utalás, ezzel párhuzamosan egyre több pénzt küldenek haza az EU-ban dolgozó ukránok, 2015-höz képest majdhogynem megduplázódott ez az összeg. 2018-ban az USÁ-ból is több pénz érkezett, 226 millió dollár lépte át a határt.
          A nemzeti bank korábban közölte, hogy 43 százalékkal nőttek az ukrán vendégmunkások bevételei, ugyanakkor a munkaerő-migráció üteme fokozatosan lassul.

          A hírportál emlékeztetett, hogy december elején a lengyel külügyminiszter bejelentette, Lengyelországban már közel 2 millió ukrán dolgozik.

Az Ukrán Nemzeti Bank korábban 11,6 milliárd dollárra saccolta a külföldi munkavállalók tavalyi ukrajnai utalásait.