70 ezerrel kevesebben jutnak rezsitámogatáshoz

Egy év alatt 70 ezerrel csökkent azon kárpátaljai háztartások száma, amelyeknek megítélték a rezsitámogatást, írja a zakarpattya.net.ua.

A megvont támogatás a kisnyugdíjasokat érint a legrosszabbul.

A minimálnyugdíjból élő öregek, akik havonta több száz hrivnyát kénytelenek gyógyszerekre költeni, képtelenek kifizetni a drága gáz-, víz- és villanyszámlákat, ezért nagy többségük úgy takarékoskodik, hogy fagyoskodik és sötétben él.

Azoknak sincs okuk az örömre, akiknek megítélték a szubvenciót, ennek átlagösszegét is erősen megvágták idén. Sokaknak nevetséges összegeket adnak, havi 50-100 hrivnyát, holott csak a fűtésszámla 1000 hrivnyát tesz ki még egy tömblakásban is, a magánházakról nem is beszélve.

A Zakarpatgaz adatai szerint 2017-ben 283 ezer kliensük 57 %-ka rendelkezett támogatással. Jelenleg csupán a fogyasztók 30 %-ka. A megszorító intézkedések miatt a munkaképes lakosság is kénytelen takarékoskodni, tavaly decemberben például 20 százalékkal kevesebb gáz fogyott el, mint egy évvel korábban. A szociális osztályok azoknak sem ítélnek meg támogatást, akik nem dolgoznak, s ezáltal nem fizetnek adót.