Ismét ellenőrizhetik a vállalkozásokat

Ukrajnában januártól érvényét vesztette a vállalkozások ellenőrzésére vonatkozó moratórium. A miniszteri kabinet frissítette a gazdasági tevékenységek végzéséből eredő kockázat mértékének értékelésére vonatkozó kritériumokat, s meghatározta, milyen sűrűséggel tarthat ellenőrzést az állami termék- és fogyasztóvédelmi szolgálat ezekben, adja hírül az unn.com.ua.

Egy-egy vállalat, üzem stb. veszélyességének értékelésekor figyelembe veszik többek között, tevékenysége mennyire veszélyes a környezetre és az emberek egészségére, a szolgáltatói szférába tartozik-e, korábban voltak-e kihágásai, területén mérgezések stb. A gazdálkodók három veszélyességi kategóriába sorolhatók – magas, közepes, alacsony – s ennek megfelelően kétévente egyszer, háromévente egyszer vagy ötévente egyszer ellenőrizhetők.

Mint ismeretes, Ukrajnában 2014-ben hirdettek moratóriumot a vállalkozások ellenőrzésére, hogy így ösztönözzék a kis- és középvállalkozásokat, s kizárják a korrupció lehetőségét. Azonban ellenőrzés hiányában jelentősen nőtt a visszaélések száma, megugrott az ételmérgezések aránya.