Sztrájkolnak a líceum diákjai

Sztrájkba léptek az ukrajnai Mikolajiv tengerészeti líceumának tanulói, mert életveszélyesnek tartják a tanintézmény épületét, írja a podrobnosti.ua.

A sztrájkról a szülői tanács hozott határozatot, mely szerint mindaddig nem engedik foglalkozásokra járni a gyermekeiket, míg nem vizsgáltatják meg az épület statikai állapotát, nem végzik el a szükséges javításokat. A több mint százéves ingatlan eredetileg börtönként funkcionált, a második világháború idején pedig gettót rendeztek itt be. Utoljára a múlt század negyvenes éveiben tatarozták. Mostanra hatalmas repedések éktelenkednek a falakon, melyeket a tantermekben vastagon borít a penész. A tantestület olykor önerőből próbálta eltűntetni a repedéseket, de a szakszerűtlen munka csak átmeneti megoldásnak bizonyult, és nem javított az épület állagán.

A líceum bérli az épületet, ezért arra a tanügy nem akar pénzt költeni. Miközben a szülők követelik, hogy költöztessék a tanintézményt egy normális épületbe, a líceum igazgatója elfogadhatónak tartja az állapotokat. Igaz, nincs ellenére, hogy a város önkormányzata más helyet jelöljön ki számukra.