Új törvény a családon belüli erőszakról

Január 11-én hatályba lépett a nők elleni és a családon belüli erőszakról szóló új törvény, írja a sud.ua portálra hivatkozva az apostrophe.ua.

A tájékoztató szerint a №2227-VIII számú új jogszabály az ukrán BTK két fejezetét érinti, melyek az emberi élet és testi épség elleni vétségeket és a szexuális szabadság témakörét taglalják. A jogszabályban bővítették a szándékos testi sértések fogalomkörét. Ide sorolták például a nemi szervek megcsonkítása (BTK.121. cikk). A 134. cikkely a törvénytelen terhesség megszakításokkal és sterilizálással foglalkozik. Büntetendő cselekménynek számít az abortuszra és a fogamzóképesség megszüntetésére való kényszerítés.

A 152. számú törvénycikk az erőszakos nemi közösülést részletezi a sértett testébe való vaginális, anális és orális behatolás szerint. Amennyiben az ilyen cselekmény 14éven aluli személy ellen történik, függetlenül az illető beleegyezésétől vagy a nélkül, a vétkesre nyolctól tizenöt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Amennyiben csak „sima” szexuális zaklatás történt erőszakos közösülés nélkül, az új jogszabály ezt is bűncselekménynek minősíti, amit öt évig terjedő szabadságvesztéssel szankcionál.

Mostantól a házastársi szex sem veszélytelen. A péntektől hatályos törvény szerint a párkapcsolatban elkövetett erőszakos közösülést szigorúbban büntetik, mint az idegen személy kárára történt nemi erőszakot, írja az apostrophe.ua.