Egy újságíró tanácsára gyújtották fel a KMKSZ ungvári irodáját

“Manuel Ochsenreiter német újságíró, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt egyik tanácsadója adott utasítást és pénzt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári irodájának tavalyi felgyújtására” – állítja az ügy egyik lengyel vádlottja, a 28 éves Michal Prokopowicz.

Az Alfahir a 444-re és a Radio Free Europe-ra hivatkozva számolt be arról, hogy Prokopowicz egyike annak a három, szélsőjobbos csoportokhoz tartozó lengyel állampolgárnak, akik véghez vitték a tavaly februárban történet tűzbombás támadást, amely szerencsére csak anyagi kért okozott.

Mint emlékezetes, az elkövetők betörték az Ungvár belvárosában található iroda földszinti ablakát, majd felgyújtották az épületet. A 2018-as akció komoly súrlódáshoz vezetett Kijev és Budapest között, és tovább élezte az ukrán nyelvtorvény miatt amúgy is feszült helyzetet.

A három lengyel férfire az ukrán hatóságok nyomozása során terelődött a gyanú, ők adták át később az ügyet a lengyeleknek, akik letartóztatták Prokopowiczékat. Az ukrán hatóságok szerint Moszkva állhat a kárpátaljai az akció hátterében. Szerintük a gyújtogatással Moszkva tovább akarta mérgesíteni Ukrajna és Magyarország viszonyát.

A lengyel szélsőjobbos Prokopowicz meglepő módon

Manuel Ochsenreiter német újságírót nevezte meg felbujtóként, akitől a vallomása szerint utasítást és pénzt kapott a támadásra.

Ochsenreiter korában a német AfD tanácsadójaként dolgozott, és gyakran szerepel az orosz állami sajtóban, ahol az Oroszországgal szembeni nyugati előítéletek elleni és a kelet-ukrajnai orosz szeparatisták melletti kiállásáról volt híres.

Ochsenreiter ügyvédje a Radio Free Europe-nak úgy nyilatkozott, hogy hamisak a férfiról szóló állítások, és nincs tudomása arról, hogy ügyfelét bármivel megvádolták volna a lengyel hatóságok.