Már egyeztettek az orosz-ukrán gázszerződés meghosszabbításáról

A Gazprom orosz állami gázvállalat készen áll arra, hogy érdemi egyeztetés nélkül meghosszabbítsa a 2019-ben lejáró hosszú távú gázszerződést Ukrajnával – jelentette be Brüsszelben Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, az EU-ukrán-orosz háromoldalú gázártárgyalások után.

„Miller úr (Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója a szerző) háromszor is kihangsúlyozta, hogy készen állnak a gázszerződés meghosszabbítására. Ezekkel a szerződésekkel minden valószínűség szerint ők járnak jól. Azt mondta, hogy ezek a kontraktusok szakértői konzultáció nélkül is meghosszabbíthatóak”

– fogalmazott Klimkin. A tárcavezető állítása szerint visszakérdezett, azt szerette volna megtudni, hogy a vezérigazgató melyik szerződésre gondol, válaszában Miller azt mondta, hogy a most lejáró szerződésekről. Kiemelte, hogy előre kell haladniuk.

A külügyminiszter kihangsúlyozta, hogy Ukrajna célja, hogy felületes megállapodásokról áttérjenek a reális szerződésekre, amelyek megfelelnek az európai jogoknak. Ugyanakkor az orosz fél azt sem veszi figyelemben hogy Ukrajnában megváltoztak a jogszabályok, amelyeken tükröződik az európai jog. Klimkin továbbá kiemelte, hogy a tárgyalások során az Európai Bizottság az ukrán álláspontot képviselte.