Drákói bírságok jönnek

Ez év májusától kemény bírságokra számíthatnak a külföldi rendszámmal közlekedő gépjárművek tulajdonosai, közölte a pershij.com.

Ha a rendőrségnek eddig nem állt jogában ok nélkül megállítani a külföldi rendszámú gépkocsikat, ez mostantól megváltozik. A rendőrség ugyanis hozzáférhet az adott járművek ukrajnai tartózkodásáról szóló információhoz. Ha olyanra akadnak, amelyik tulajdonosa megszegte az erre vonatkozó szabályokat, olyan személynek adta használatba, akinek nincs köze a jármű behozatalához, a következő bírságokra számíthat:

8500 hrivnya a külföldi rendszámú gépkocsi vezetéséért, bűnismétlés esetén az összeg duplázódik és egy évre bevonják az illető jogosítványát.

A vámilleték befizetése határidejének egy napi túllépéséért 170 hrivnya, a 30 napot meghaladó késedelemért 170 000 hrivnya a bírság összege.

Ugyanakkor szigorodnak az Ukrajnába gépkocsival utazó külföldiekre vonatkozó szabályok. Májustól lehetetlenné válik az eddigi gyakorlat, amely lehetővé tette korlátlan számú gépkocsi behozatalát.

Egy személy csak egy járművet hozhat be Ukrajnába vámmentesen, amely egy évig lehet az országban.

Ezt követően a cégnek, amely nevére regisztrálva van a jármű, vállalnia kell a vámilleték kifizetését.