Napi kétszáz autó

Naponta ennyi használtautót vámolnak el a Kárpátaljai Vámhivatalok az új szabályok alapján. Az erről szóló törvény tavaly november 25-i hatályba lépése óta 4770 autót hoztak be külföldről a megyében, írja a zak-insider.com.

A behozott autók ára átlagosan 3600 dollár körül mozgott. A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a kedvezményes behozatalról szóló törvény február 22-ig él. Aki esetleg nem tudná a szóban forgó 90 nap alatt 50 százalékos kedvezménnyel lehet behozni és ukrán rendszámra rakatni a külföldön vásárolt autót.

Négy helyszínen az Ungvári központi, a Munkácsi, a Huszti és a Nagyszőlősi teherforgalmi vámhivatal területén lehet elindítani az ügymenetet.

Drákói bírságok jönnek

Ha a rendőrségnek eddig nem állt jogában ok nélkül megállítani a külföldi rendszámú gépkocsikat, ez mostantól megváltozik. A rendőrség ugyanis hozzáférhet az adott járművek ukrajnai tartózkodásáról szóló információhoz. Ha olyanra akadnak, amelyik tulajdonosa megszegte az erre vonatkozó szabályokat, olyan személynek adta használatba, akinek nincs köze a jármű behozatalához, a következő bírságokra számíthat: 8500 hrivnya a külföldi rendszámú gépkocsi vezetéséért, bűnismétlés esetén az összeg duplázódik és egy évre bevonják az illető jogosítványát.