Külföldi autók: meghosszabbíthatják a kedvezményes időszakot

Bár az erről szóló törvénytervezetet még nem engedte tovább az illetékes parlamenti bizottság, ám erre minden esély megvan, annak tükrében, hogy a külföldi rendszámú autótulajdonosok újabb demonstrációkat hirdettek, továbbá elnök- és parlamenti választásis is lesz az idén – írja a zak-kor.net.

A 9522. számú tervezetet az ukrán parlament három kárpátaljai képviselője Horváth Róbert (Petro Porosenko Blokk), Luncsenko Valér (Népi front) és Vaszil Petyovka (a Nép akarata) nyújtotta be, amely azt javasolja, hogy 90-ről 180 napra, vagyis 2019. május 23-ig meghosszabbítaná a külföldi regisztrációjú autók behozatalára vonatkozó kedvezményes időszakot.

„Még tavaly tavasszal a törvény előkészítése során az adóügyi és vámpolitikai bizottságban a vámkezelésre vonatkozó kedvezményes időszak meghosszabbítás mellett kardoskodtam. Ugyanakkor a javaslatom nem kapott elegendő támogatást. Meggyőződésem szerint most a parlamenti képviselők támogatnák a változtatást. Úgy vélem ez a lépés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ténylegesen megoldja a külföldi rendszámú autótulajdonosok problémáit”

– írta közösségi oldalán a politikus.

A képviselő felhozta példának a vámhatóság adatait, mégpedig, hogy az új törvény hatályba lépése óta, 65 ezer külföldi autót vámoltak le az országban, a központi költségvetésbe pedig 4,1 milliárd hrivnya folyt be.

„Tekintettel arra, hogy óriási az érdeklődés a kedvezményes autóbehozatallal kapcsolatban, és hogy a vámhatóságok nem győzik az emberek rohamát a jövő héten a parlament elé terjesztünk egy tervezetet, melyben azt javasoljuk, hogy 3 hónappal hosszabbítsák meg a kedvezményes időszakot”

– hangsúlyozta Horváth Róbert.