Mi mindent mulasztott az ukrán parlament

Andrij Parubij, az Ukrán Legfelső Tanács házelnöke ma, február 5-én megnyitotta a parlament tizedik ülésszakát, amely egyben utolsó is az októberi parlamenti választások előtt, írja a segodnya.ua.

A honlap megállapítása szerint ezért nem sok remény van rá, hogy a testület fontos reformokat tartalmazó döntéseket hozzon. Pedig vannak a szakbizottságok asztalain elfekvő törvénytervezetek. Ilyen például a választási kódex, a képviselői mentelmi jog megvonásáról szóló jogszabály, a hatalom decentralizálásáról szóló négy törvénytervezet és hat tervezet a parlament reformjáról. Ezek elfogadása annál inkább kétséges, hogy a márciusi elnökválasztáson számos honatya is jelöltette magát.

Ők a parlamenti szószéket saját választási kampányukra használják, ahonnan hangzatos ígérgetéseiket repítik világgá. És bár legtöbbjüknek nincs esélye az elnöki szék megszerzésére, a fő célnak inkább az őszi parlamenti választást tartják. Az elnökválasztást afféle ugródeszkának tartják pártjuk számára. A becslések szerint legalább nyolc pártnak van esélye a Legfelső Tanácsba kerülésre.