A szlovák vámosok az ukrán kollégáiktól tanulnak

Régóta köztudott, hogy az ukrán határátkelőkön virágzik a korrupció. A vámosok luxusautókon közlekednek, villákban laknak és egzotikus helyeken nyaralnak. Igazán irigylésre méltó élet az ilyen, és nagyon úgy fest, hogy a szlovák kollégáik megirigyelték ezt. Ugyanis egy kárpátaljai újságíró telefonjával videóra rögzítette, ahogy a szlovák határállomáson csúszópénzt követelnek a vámtisztek a zökkenőmentes ügyintézésért. Úgy fest a rossz példa ragadós.

A botrányos videóiról és tényfeltáró riportjairól elhíresült Vitalij Glagola ungvári televíziós közösségi oldalán számolt be legújabb „kalandjáról”, aminek nemcsak szemtanúja, de egyben elszenvedője is volt. Az újságíró posztjának elején leírta, hogy az incidens vasárnap az egyik szlovákiai határállomáson történt vele, amikor a tulajdonát képező külföldi rendszámú autóval jelentkezett kilépésre, amit legalizálási szándékkal vásárolt.

„Teljesen letaglózott, amikor odalépett hozzám a vámos és kenőpénzt követelt tőlem. Na, nem így fogalmazott, azt mondta agyjak neki „kávépénzt”. A sorban álldogálva hallottam, hogy az előttem állók arról társalognak, hogy a vámosok kevesellik a 10 euró, már 20 eurót kérnek. Ekkor döntöttem úgy, hogy a mobiltelefonommal felveszem az egészet. A szlovák vámos nagyon megvolt lepve, amikor megtudta, hogy nem ismerem, ahogy ő fogalmazott ezt a tradíciót”

– írta le sztoriját a zsurnaliszta.

Az újságíró állítása szerint nem fizetett, aminek az lett a következménye, hogy a vámos félrerakta a papírjait és az utána következőkkel kezdett el foglalkozni.

Vitalij Glagola a Mukachevo.net megkeresésére elmondta, hogy 40 percig mondvacsinált indokokkal tartották fel és csak azután engedték el, hogy kiverte a balhét. Végezetül hozzátette, hogy az ukrán oldalon a vámosoktól még utalás sem volt, bármiféle kenőpénzre. Mondjuk a szlovákokkal ellentétben az ukránok valószínű megismerték a tévést és nem kértek a Facbook-sztárságból.

Később egy újabb posztban Glagola a Szlovák Adó- és Vámhivatal közleményére hivatkozva arról írt, hogy a helyi hatóságok már reagáltak a videóra. Beazonosították a korrupt határőröket, belső vizsgálat indult az ügyben a Felsőnémeti közúti határátkelőn. Arra kérik az embereket, hogy jelezzék a szlovák hatóságoknak, az ilyen eseteket.

Forrás: