Kirúgták, amíg harcolt

Megállapítást nyert, hogy az egyik nagybereznai fafeldolgozó üzem törvénytelen módon járt el, amikor elbocsátotta két dolgozóját. Ismétlődő jellegű igazolatlan távollét miatt rúgták ki a két férfit, holott mozgósítás miatt nem tudtak bemenni a munkahelyükre – írta a Goloskarpat.info.

A tavalyi év végén a szóban forgó üzem felmondott egyik favágójának és esztergályosának. Az ügyben vizsgálat indult, amely megállapította, hogy jogtalanul rúgták ki a két embert. Aznap amikor lapátra kerültek még szolgálatban voltak. A cég igazgatója azzal védekezett, hogy csak napokkal később tudta meg, hogy az alkalmazottjait mozgósították. A munkáltató nem biztosította az állam által előírt garanciákat a mozgósított munkavállalóival szemben, ezzel pedig törvényt sértett. Egy elnöki rendelet értelmében a dolgozóknak a mozgósítás ideje alatt fenn kellett volna tartani a munkahelyét, beosztását és átlagfizetését.

A vizsgálatok megállapították, hogy a vállalat törvénybe ütköző módon bocsátotta el a dolgozóit, emiatt 83 ezer hrivnya bírság megfizetésére kötelezték a céget.