Papot fenyegetnek a nacionalisták

Templomokat foglaltak el és az azokban szolgáló pravoszláv papot fenyegetik leszámolással az egyik szélsőséges ukrán nacionalista szervezet tagjai, írja a transkarpatia.net.

A szerzetest azért kezdték zaklatni, mert nem hajlandó átállni az újonnan létrejött ukrán pravoszláv egyházhoz, inkább a Moszkvához tartozóban kíván maradni. A huszti püspökség lelkipásztorát, Vitalij Kreminy atyát fia elrablásával fenyegetik.

A pap a médiának nyilatkozva elmondta, a szomszédos Ivano-Frankivszk megye határa közelében lévő Kőrösmezőn és környékén lévő településeken szolgál, ezért félő, hogy a nacionalisták beváltják a fenyegetéseiket. Kárpátalja belső területein nem ennyire merészek, ott a hívek segítségével visszaverik a szélsőségesek támadásait.

A szóban forgó egyházi kerületben népszavazást rendeztek a hovatartozás eldöntésére. Ám mint Ivan Rozman a püspökség titkára megjegyezte, az átállást kikényszeríteni óhajtók saját embereiket fuvarozták a kárpátaljai településre, olyan egyéneket, akik nem ott laknak, nincs semmi közük a helyi gyülekezethez. A jövevények a lakosságot is próbálják megfélemlíteni, házaik felperzselésével fenyegetik őket, ha nem szakítanak a moszkvai patriarchátussal. E közben álszent módon önkéntes és békés átállást hirdetnek.