Az ukrán titkosszolgálat több mint félszáz, Szíriában elesett orosz zsoldos útlevelét tette közzé honlapján

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közzétette pénteken a honlapján a Wagner nevű orosz magánhadsereg 57, Szíriában elesett zsoldosa útlevelének fotóját és egyéb bizonyítékokat annak alátámasztásául, hogy a Kreml nem mond igazat, amikor letagadja ennek az alakulatnak a jelenlétét Szíriában.

Az SZBU információi szerint az orosz zsoldosok 2018. februári részvételét a szíriai ellenzék elleni támadásokban közvetlenül a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló, a “Kreml szakácsaként” emlegetett étteremtulajdonos oligarcha, Jevgenyij Prigozsin pénzelte.

“A Prigozsin által finanszírozott Wagner katonai magánvállalkozás több mint száz zsoldosa esett el 2018. február 7-én Deir-ez-Zór tartományban egy, a szíriai ellenzéki erők ellen tűzszünet idején végrehajtott támadásban”

– közölte az SZBU.

Az ukrán titkosszolgálat hozzátette:

mind az 57 útlevél az orosz belügyi nyilvántartásban érvénytelen iratként szerepel, de közülük csak négyen szerepel olyan megjegyzés, hogy tulajdonosuk elhalálozott. A többi érvénytelenítésének indoka vagy az, hogy bevonták vagy az, hogy megsemmisült.

Az említett zsoldosok halálát ugyanakkor megerősítették különböző beszámolók, továbbá a halotti bizonyítványukról, illetve sírhelyükről készült fotók, amelyeket az SZBU szintén nyilvánosságra hozott a honlapján.
A Wagner zsoldoshadsereg először a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban tűnt fel az oroszbarát szakadár fegyveresek oldalán, majd megjelent Szíriában és a Közép-afrikai Köztársaságban is.

Az SZBU 2017 októberében kezdett információkat nyilvánosságra hozni a Wagner ukrajnai tevékenységéről. A honlapjukon egyebek mellett hangfelvételeket tettek közzé a Wagnerhez tartozó fegyveresek és az orosz hadsereg tisztjei között lezajlott, rögzített beszélgetésekről, amelyek az ukrán titkosszolgálat megfogalmazása szerint “nem hagynak kétséget afelől, hogy a Wagner zsoldosai az Oroszország által az egész világ ellen indított hibridháború eszközei”. A Wagner zsoldosai videofelvételek tanúsága szerint nagy valószínűséggel részt vettek egyebek mellett a Donyeck megyei Debalceve városának a szakadár erők által végrehajtott elfoglalásában is 2015 elején.

Az SZBU sajtóközpontja által még tavaly ősszel közölt adat szerint a Wagner eddig Ukrajnában és Szíriában összesen több mint 600 zsoldosát veszítette el.

Az SZBU információi alapján Putyin 2018. szeptember 3-án rendeletet adott ki, amelyben államtitoknak minősített minden információt a Wagner katonai magánvállalkozás tagjairól – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.