Tovább gyűrűzik korrupciós botrány szlovákiában

A szlovák pénzügyminiszter közösségi oldalán reagált arra a videóra, amin szlovák vámosok kenőpénzt követelnek a felsőnémeti szlovák-ukrán határátkelőhelyen ukrán állampolgároktól a zökkenőmentes határátlépésért

„Az ilyen jellegű viselkedés megengedhetetlen a vámhatóságnál, ezért arra kértem az adó- és vámhivatal vezetőjét, hogy azonnal intézkedjen az ügyben. Nemrég került elfogadásra egy új vámügyi törvény, amely magasabb fizetést és nagyobb felelősséggel járó munkakört jelent a dolgozók számára. Ezért követelem, hogy a felelősök a lehető legrövidebb idő alatt a legszigorúbb büntetést kapják, a vámhatóság vezetőitől pedig rendszeres ellenőrzéseket várok el. A vámhatóságnak olyan intézmény, amely nem diszkreditálhatja magát ilyen emberekkel” – írta közösségi oldalán a miniszter.

A videót vasárnap vette fel a felsőnémeti szlovák-ukrán határátkelőhelyen egy ungvári újságíró, Vitalij Glagola és szerdán tette közzé a Facebookon. Egy szlovák vámtiszt 20 eurót kért tőle a vámellenőrzéskor, s mivel nam kapta meg a „hagyománynak” nevezett „kávéravalót”, félretette az iratait.