Tartozás miatt is ugorhat a rezsitámogatás

Amennyiben egy háztartás 30 napja tartozik a kommunális díjjal, megvonhatják tőle a rezsitámogatást, írja a zak-kor.net.

Korábban kéthavi elmaradás esetén éltek a megszorítással, ám a miniszteri kabinet február 6-i ülésén úgy határoztak, ha a tartozás összege nem haladja meg a 20 adómentes minimáljövedelem összegét (340 hrivnya), abban az esetben mégsem veszik el a szubvenciót az adott háztartástól. Akkor sem kell tartani ettől, ha a hátralék esetleg a monetizált (készpénzesített) szubvenció késedelme miatt alakult ki.

Tavaly 55,6 milliárd hrivnyára nőtt a kommunális szolgáltatások terén felgyűlt elmaradás, állítja az állami statisztikai hivatal. Ebből az összegből 26 milliárdot a lakosság halmozott fel, ami egyértelműen arról tanúskodik, hogy a tarifák nincsenek egyensúlyban a jövedelmekkel: sokan képtelenek kiegyenlíteni számláikat.

Az elemzők szerint a 23,5 %-os díjemelések mellett, melyeket idén májustól újabb 20 %-al toldanak meg, a 22,5 %-al csökkentett szubvenció összege – 48,13 milliárd hrivnya marad – vajmi kevés lesz. Arról nem szólva, hogy a kormány kötelezettséget vállalt a nemzetközi valutaalappal szemben a szubvenció összegének fokozatos csökkentéséről, amit úgy valósít meg, hogy máris 11 %-al megvágta az erre fordított összeget. De a fogyasztói normatívák májusra ígért csökkentése – a gáznál 4,5 köbméterről 4 köbméterre – is ezt a célt szolgálja.