Klimkin: a marslakóknak több esélyük van megfigyelőnek lenni az ukrán elnökválasztáson, mint az oroszoknak

Több esélyük van marslakóknak megfigyelőként részt venni az idei ukrajnai elnökválasztásokon, mint oroszoknak – üzente a Twitteren csütörtökön Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter.

A tárcavezető arra reagált, hogy előző nap az orosz külügyminisztérium közölte: Oroszország elküldi jelöltjeit az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választásokkal foglalkozó testületének, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) rövid távú ukrajnai választási megfigyelő missziójába – írja az MTI.

Előzőleg már Moszkva elállt attól, hogy az OIDHR-en keresztül két hosszú távú megfigyelőt küldjön, mert Kijev előre jelezte, nem fogja őket akkreditálni.

“Valaki sehogy sem nyugszik le az orosz megfigyelőknek az ukrajnai elnökválasztásokon való részvételét illetően. Marslakóknak több esélyük van megfigyelni a választásokat, persze, ha sikerül csatlakozniuk az EBESZ-hez. Az biztos, hogy ők jobban tartanák magukat a szervezet alapelveihez”

– jegyezte meg Klimkin.
Az ukrán parlament múlt csütörtökön első olvasatban törvénymódosítási javaslatot fogadott el, amely megtiltja, hogy orosz állampolgárok megfigyelőként részt vegyenek Ukrajnában az elnök-, a parlamenti és a helyhatósági választásokon. Az indoklás szerint azért, hogy ezzel is minimalizálják az ukrajnai választásokba történő orosz beavatkozás veszélyét. Az orosz megfigyelők jelenléte a választásokon ugyanis alkalmas lehet arra, hogy rajtuk keresztül megkérdőjelezzék a választások eredményeit. Másrészről a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló, tavaly februárban életbe lépett törvény Oroszországot agresszor, megszálló államnak minősítette.

Az ukrán sajtónak nyilatkozó EBESZ-es megfigyelők elmondása szerint az OIDHR mérlegelés nélkül minden EBESZ-tagállamnak kézbesített ki meghívót az ukrajnai választási megfigyelői misszióban való részvételre.

Mint korábban Klimkin rámutatott, Ukrajnában két szerv regisztrálhat választási megfigyelőket: a külügyminisztérium és a központi választási bizottság. Utóbbi január 23-án azzal a felhívással fordult a külföldi államokhoz és a nemzetközi szervezetekhez, hogy alaposan válogassák meg, kiket kívánnak megfigyelőnek küldeni Ukrajnába az elnökválasztásokra.

A nemzetközi szervezetek megfigyelői pozitívan értékelték a választást
Kedvezően értékelték a nemzetközi szervezetek megfigyelői az ukrán választások vasárnap megtartott második fordulóját - mondta Giorgi Cereteli, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Parlamenti Közgyűlésének elnöke, a szervezet rövid ...
Elolvasom
Részeredmény: 94,8 százalékos a feldolgozottság
Kárpátalján már 95 százalékos a feldolgozottság. A 8 órai állapot szerint a 69., 71.,72. és 73. választókerületben már be is fejezték, a 69.-ben 99 százaléknál tartanak, a 70-esben 78 százaléknál ...
Elolvasom
Több európai politikus is gratulált az új ukrán elnöknek
Több vezető európai politikus is gratulált vasárnap este Volodimir Zelenszkijnek, az ukrajnai elnökválasztás második fordulója várható győztesének. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetben fejezte ki jókívánságait. „Döntő nap ez ...
Elolvasom
Oroszország egyelőre nem fűz nagy reményeket Zelenszkij győzelméhez
Az ukrán elnökválasztásról közölt exit poll-adatok azt mutatják, hogy a választópolgárok a változásra voksoltak - jelentette ki Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes vasárnap éjjel a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva. "Most az ...
Elolvasom
Loading...