Klimkin: a marslakóknak több esélyük van megfigyelőnek lenni az ukrán elnökválasztáson, mint az oroszoknak


Több esélyük van marslakóknak megfigyelőként részt venni az idei ukrajnai elnökválasztásokon, mint oroszoknak – üzente a Twitteren csütörtökön Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter.

A tárcavezető arra reagált, hogy előző nap az orosz külügyminisztérium közölte: Oroszország elküldi jelöltjeit az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választásokkal foglalkozó testületének, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) rövid távú ukrajnai választási megfigyelő missziójába – írja az MTI.

Előzőleg már Moszkva elállt attól, hogy az OIDHR-en keresztül két hosszú távú megfigyelőt küldjön, mert Kijev előre jelezte, nem fogja őket akkreditálni.

“Valaki sehogy sem nyugszik le az orosz megfigyelőknek az ukrajnai elnökválasztásokon való részvételét illetően. Marslakóknak több esélyük van megfigyelni a választásokat, persze, ha sikerül csatlakozniuk az EBESZ-hez. Az biztos, hogy ők jobban tartanák magukat a szervezet alapelveihez”

– jegyezte meg Klimkin.
Az ukrán parlament múlt csütörtökön első olvasatban törvénymódosítási javaslatot fogadott el, amely megtiltja, hogy orosz állampolgárok megfigyelőként részt vegyenek Ukrajnában az elnök-, a parlamenti és a helyhatósági választásokon. Az indoklás szerint azért, hogy ezzel is minimalizálják az ukrajnai választásokba történő orosz beavatkozás veszélyét. Az orosz megfigyelők jelenléte a választásokon ugyanis alkalmas lehet arra, hogy rajtuk keresztül megkérdőjelezzék a választások eredményeit. Másrészről a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló, tavaly februárban életbe lépett törvény Oroszországot agresszor, megszálló államnak minősítette.

Az ukrán sajtónak nyilatkozó EBESZ-es megfigyelők elmondása szerint az OIDHR mérlegelés nélkül minden EBESZ-tagállamnak kézbesített ki meghívót az ukrajnai választási megfigyelői misszióban való részvételre.

Mint korábban Klimkin rámutatott, Ukrajnában két szerv regisztrálhat választási megfigyelőket: a külügyminisztérium és a központi választási bizottság. Utóbbi január 23-án azzal a felhívással fordult a külföldi államokhoz és a nemzetközi szervezetekhez, hogy alaposan válogassák meg, kiket kívánnak megfigyelőnek küldeni Ukrajnába az elnökválasztásokra.

Balhé volt Porosenko Ivano-frankivszki kampányútján is
A nyugat-ukrajnai városban hétfőn délután dulakodás volt a radikális jobboldali tüntetők és a rendőrök között Petro Porosenko államfő választási nagygyűlése előtt – számolt be az Ukrainszka Pravda. A beszámoló szerint ...
Elolvasom
Több ezren nem szavazhatnak
Több mint 10 ezer ukrán állampolgár nem vehet részt a márciusi elnökválasztáson, írja az unn.com.ua. Arról a több ezer állampolgárról van szó, akik külföldön tartózkodnak, mivel valamilyen bűncselekmény kapcsán elfogták, ...
Elolvasom
Az Antarktiszon is lesz szavazófülke
Az elnökválasztáson Kijevtől mintegy 15 ezer kilométerre, a fagyott kontinensen is lesz mód a szavazóurnához járulni, tudatja a 112.ua. A Központi Választási Bizottság (CVK) lehetővé tette, hogy a Vernadszkij akadémikusról ...
Elolvasom
Az élbolyban változott a sorrend
Újabb felmérés adatait tette közzé a hvylya.net az UNIAN-ra hivatkozva az elnökjelöltek támogatottságáról. Az első három helyen továbbra is a korábbi trió van, ám közöttük átrendeződött a sorrend. Az esélyeseknek ...
Elolvasom
Loading...