Mégse annyira vonzó az ukrán rendszám

Eddig mindössze az 5 százalékát legalizálták az országban korábban behozott külföldi rendszámú autóknak, a kedvezményes időszakban levámolt járművek felét pedig kereskedők hozták be az országba, hogy később eladják azokat – mondta a ZIK tévécsatorna műsorában Oleg Jarosevics A külföldi rendszámú autósokat tömörítő AvtoEuroSzila nevű szervezet vezetője.

Jarosevics állítása szerint az autókereskedők arra használják a kedvezményes időszakot, hogy olcsón hozzájussanak, a külföldi használtautóhoz később pedig jókora haszonnal értékesítik azokat.

A szervezet vezetője a vámszolgálat adataira hivatkozva azt állítja, hogy az autók 50 százalékát december 25-e után érkezett az országba.

Becsléseik szerint az országban lévő kétmillió külföldi rendszámú autóból megközelítőleg 50 ezret, azaz az 5 százalékát legalizálták. Az ukránok többsége egyszerűen kivitte az autót az országból, és a határ közelében sorséra hagyta a járművét. Ám erre vonatkozó pontos adatokkal nem rendelkeznek, ugyanis ezt nem jegyzi senki. Jarosevics emlékeztetett arra, hogy az új szabályozás életbe lépése óta nem csökkentek a sorok a határátkelőkön.

Február 22-én éjfélig van érvényben a kedvezményes időszak, amely alatt jelentős, 50 százalékos engedménnyel vámolható el és legalizálható a külföldi regisztrációjú autó.