Oroszország növeli a fenyegetettség mértékét térségünkben

Oroszország az utóbbi években nagyhatalmi hajlamairól tesz tanúbizonyságot, és növeli a fenyegetettség mértékét térségünkben – fejtette ki közös varsói sajtóértekezletén Andrzej Duda lengyel és Dalia Grybauskaite litván elnök.

Dalia Grybauskaite kétnapos lengyelországi látogatásra érkezett csütörtökön. A két elnök megbeszélését követő sajtókonferencián Duda beszámolt arról, hogy megvitatták többek között biztonságpolitikai témákat, és “egyértelmű” álláspontot fogalmaztak meg az ukrán helyzetre vonatkozóan. “Úgy látjuk, nincs más út. Véget kell vetni a Krím-félsziget, a luhanszki és a donyecki körzet megszállásának, Oroszországnak vissza kell vonulnia onnan” – hangsúlyozta Duda.

Mindkét államfőt az is aggasztja, hogy Fehéroroszország megőrzi-e szuverenitását “keleti szomszédjától”. Moszkva – mint Duda mondta – az utóbbi években “sajnos határozott nagyhatalmi hajlamairól tesz tanúbizonyságot”, ami “Európa e részében fokozza a fenyegetettséget”.
Duda leszögezte: a térségbeli országok az említett orosz törekvésekre a katonai, a biztonsági és az energetikai együttműködéssel próbálnak választ adni.
Az energiabiztonság terén Duda és Grybauskaite határozottan ellenzi az orosz-német gázvezeték, az Északi Áramlat-2 felépítését a Balti-tenger alatt. A projekt veszélyezteti az energiabiztonságot nemcsak Lengyelországra és Litvániára, hanem a közép-európai térségre és az egész Európai Unióra nézve is – állapította meg Duda.
Grybauskaite támogatását fejezte ki Varsó igénye iránt, hogy az Egyesült Államok növelje lengyelországi katonai jelenlétét. Szerinte az amerikai fegyveres erők jelenléte Közép-Európában egyaránt szolgálja Lengyelország és Litvánia érdekeit.
Az államfői sajtóértekezlet elején a lengyel és a litván védelmi miniszter szándéknyilatkozatot írt alá, melynek értelmében a 2017 óta Lengyelországban és Litvániában állomásozó nemzetközi NATO-zászlóaljaknak otthont adó lengyel, illetve litván dandárt az északkelet-lengyelországi székhelyű, Nemzetközi Észak-Keleti Hadtest nevű testület parancsnokságának rendelik alá.

Grybauskaite csütörtökön a lengyel szejm és szenátus elnökeivel is találkozott. Pénteken Mateusz Morawiecki kormányfővel tárgyal Varsóban, majd Andrzej Dudával a kelet-lengyelországi Lublinba utazik, ott Petro Porosenko ukrán elnökkel együtt a 2014-ben létrejött lengyel-litván-ukrán gépesített lövész dandár (LITPOLUKRBRIG) parancsnokságát látogatják meg.

Forrás:

MTI