Timosenko szerint Porosenko csalásra készül az elnökválasztáson a rekordszámú jelölt indításával

Julija Timosenko, az ellenzéki elnökjelölt szerint az egyik módszer, amellyel Petro Porosenko hivatalban lévő államfő a bő egy hónap múlva esedékes ukrajnai elnökválasztások eredményeinek meghamisítására készül, az a nagy számú jelölt indítása a posztért.

A Haza (Batykivscsina) párt vezetője egy pénteki sajtótájékoztatóján megjegyezte, hogy jó ideje van a politikai életben, de a 44 elnökjelölt közül több név teljesen ismeretlen számára. Meggyőződése, hogy ezeket a “hamis jelölteket” Porosenko kampánycsapata indította.

A törvény szerint ugyanis minden egyes jelöltnek lehet saját képviselője a különböző területi választási bizottságokban, és így biztosította a regnáló államfő e testületekben magának a többséget.

Előző nap viszont az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közölte, hogy a választások eredményének törvénytelen befolyásolására létrehozott, úgynevezett agitációs piramist leplezett le, amelynek élén egy Haza-párti parlamenti képviselő, Ruszlan Bohdan áll, aki pénteken elutasította a vádat.

A “bűnszövetkezetben” az SZBU szerint “orosz titkosszolgálatokkal régóta együttműködő orosz állampolgárok” is vezető szerepet játszottak.

A nyomozóhatóságok csütörtökön több mint harminc házkutatást is tartottak az ország különböző régióiban. Azt azonban nem hozta az SZBU nyilvánosságra, hogy konkrétan hol, csak azt, hogy nem pártirodákban. Közben viszont a Haza párt nyilvánosságra hozta, hogy több kampányirodájában házkutatások zajlottak.

Közben a legfrissebb felmérések szerint népszerűségben az államfőt és Timosenkót is egyaránt maga mögé utasító Volodimir Zelenszkij humorista, színész utazó showműsorát érték az utóbbi időben atrocitások. Lvivben (Lembergben) a jelenlegi elnökhöz közel álló provokátorok várták tüntetéssel a humorista csapatot a fellépés helyszínén, Zelenszkijt marihuána-függőséggel, és oroszbarátsággal vádolva. A szintén nyugat-ukrajnai Vinnicjában sikerült is magakadályozni az éles politikai szatírájáról ismert humorszínház fellépését: a utolsó pillanatban közölték a társulattal, hogy a Tisztek Házának nevezett kultúrlétesítményben nem tarthatják meg az előadást, mivel Zelenszkij elnökjelöltsége miatt a műsor kampányrendezvénynek minősül, a fegyveres erők intézményeiben pedig tilos a politikai kampány. Kiszivárgott egy állítólagos SMS-váltás is, amelyben Porosenkóhoz közel álló tisztségviselők arról tanakodnak, miként akadályozhatnák meg, hogy márciusban elinduljon a televízióban Zelenszkij népszerű vígjátéksorozatának, a Nép Szolgájának (Szluha Narodu) harmadik évada. Ez az a sorozat, amelyről a showman pártja a nevét kapta, és amelyben Zelenszkij alakítja az egyszeri, elveihez ragaszkodó történelemtanárt, aki váratlanul megnyeri az elnökválasztást.

Irina Lucenko, Porosenko-párti képviselő pedig egy tévéműsorban azt állította: Zelenszkij 35 millió rubelt kapott az orosz kulturális minisztériumtól, hogy propagandafilmet készítsen Porosenko temetéséről. Valójában amire a kijelentését alapozta, az a Nép szolgája című sorozat harmadik évadjának előzetese, amiben az államfőt alakító Zelenszkij egy képzeletbeli korrupt tisztségviselő temetésén mond beszédet.

A nemzetközi szervezetek megfigyelői pozitívan értékelték a választást
Kedvezően értékelték a nemzetközi szervezetek megfigyelői az ukrán választások vasárnap megtartott második fordulóját - mondta Giorgi Cereteli, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Parlamenti Közgyűlésének elnöke, a szervezet rövid ...
Elolvasom
Részeredmény: 94,8 százalékos a feldolgozottság
Kárpátalján már 95 százalékos a feldolgozottság. A 8 órai állapot szerint a 69., 71.,72. és 73. választókerületben már be is fejezték, a 69.-ben 99 százaléknál tartanak, a 70-esben 78 százaléknál ...
Elolvasom
Több európai politikus is gratulált az új ukrán elnöknek
Több vezető európai politikus is gratulált vasárnap este Volodimir Zelenszkijnek, az ukrajnai elnökválasztás második fordulója várható győztesének. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetben fejezte ki jókívánságait. „Döntő nap ez ...
Elolvasom
Oroszország egyelőre nem fűz nagy reményeket Zelenszkij győzelméhez
Az ukrán elnökválasztásról közölt exit poll-adatok azt mutatják, hogy a választópolgárok a változásra voksoltak - jelentette ki Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes vasárnap éjjel a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva. "Most az ...
Elolvasom
Loading...
Forrás:

MTI