Újabb ukrán-magyar diplomáciai csörte

Az ukrán külügyminisztérium megengedhetetlennek minősítette pénteken Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek azt a kijelentését, amellyel félfasisztának nevezte az ukrán oktatási törvényt.

Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az ukrajnai választásokra vonatkozó egyik újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, bíznak abban, hogy az új adminisztrációval szót lehet érteni, mert a jelenlegivel nem sikerült. Ukrajnának most kisebbségi jogokat eltipró kormánya van, amely “egy félfasiszta” oktatási törvényt fogadtatott el – tette hozzá, jelezve: továbbra is azt várják, Ukrajna változtasson a jogszabályon.

“Mi tárgyalásokat folytatunk partnereinkkel az ő országaikban megválasztott képviselőiken keresztül, és elvárjuk, hogy épp ilyen tisztelettel viseltessenek az ukrán nép választásai iránt is”

– hangsúlyozta a külügyi szóvivő a tárca honlapján közzétett közleményben.
Leszögezte, hogy Ukrajnában sem a kormány, sem a társadalom nem táplál magyarellenes érzelmeket, és Kijev továbbra is készen áll a párbeszédre Budapesttel.
Emlékeztetett arra, hogy az ukrán oktatási törvényt megvizsgálta az Európa Tanács Velencei Bizottsága – mint fogalmazott -, a testület ajánlásainak végrehajtása folyamatban van.

“Megengedhetetlennek tartjuk a további módosítások követelését az elfogadott jogszabályt illetően, továbbá a manipulációt az olyan jelzőkkel, mint amilyen a félfasiszta, és minden ténnyel, ami a törvény tartalmára vonatkozik”

– szögezte le az ukrán külügyi tárca a közleményben.

Újabb magyarellenes, provokatív álhír az ukrán sajtóban

Ukrinform kijevi hírügynökség írt arról, hogy egy állítólagos kárpátaljai magyar, pontosabban ukrán-magyar kettős állampolgár dr. Grezsa István magyar kormánybiztosnak írt levelet – amelyet nagyon ügyesen megszerzett az ukrán hírügynökség. Azóta a levél fotója, és annak ukrán lakosok számára is megmagyarázott …

Forrás:

MTI