Leonid Kucsma: nullán áll Ukrajna gazdasága

Ukrajna korábbi elnöke szerint a jelenlegi hatalom gazdasági politikája az ipar teljes megsemmisüléséhez vezet, közölte a capital.ua.

Kucsma csütörtökön egy gazdasági fórumon fejtette ki véleményét. Mint megjegyezte, Kijevben egykor seregnyi korszerű gyár termelt, de ezek mára eltűntek. A kormány azzal dicsekszik, hamarosan elkezdik a Ruszlan repülőgépek gyártását. Csakhogy az ezt állítók megfeledkeznek a valós helyzetről. Arról, hogy az ukrán ipar ma képtelen az ilyen gépek gyártására. Nincsenek meg a műszaki dokumentációk, nincs alumínium, és csak a „nincsenek” vannak.

Kucsma emlékeztetett rá, hogy a világhírű Antonov repülőgépgyárban a múlt évben egyetlen gépet sem szereltek össze. Ráadásul felszámolták a legfontosabbat, a tervező intézetet.

Az ország korábbi elnöke nem érti, miért kellett felbontani az együttműködést az űrkutatás terén. Amerika viszont ezt a részt bölcsen kihagyta az oroszokkal szembeni szankciók sorából. Ukrajnában haldoklik az ipar. Külföldről vásárolnak olyan technikát, amely ott már rég elavult. Holott a hazai ipar képes lett volna ezeknél jobbat előállítani. Ukrajnában mindent a nulláról kellene kezdeni, szögezte le Kucsma. Szerinte az semmivel sem viszi előrébb az országot és nem gyorsítja fel a csatlakozást, hogy alkotmányba foglalták a NATO és az EU tagságot.