Kárpátaljára küldött pénzadományt tiszteletdíjából a lemondott jobbikos képviselő

Mint arról, korábban beszámoltunk a Jobbik alapító tagja, a párt korábbi alelnöke és frakcióvezető-helyettese bejelentette: lemond parlamenti mandátumáról és visszaadja azt – mint írta – “annak a közösségnek, amelynek bizalmából azt megkapta.”

Szávay István később megírta azt is, hogy hivatalos lemondását akkor nyújtja majd be, ha utódja ismeretében erre a Jobbik vezetése felkéri, de világossá tette, hogy 2018. december 31-et követően semmilyen juttatást nem vesz igénybe, fennmaradó tiszteletdíját pedig jótékony célra fordítja majd. Lemondásának tényleges benyújtásakor, január 31-én jelezte, hogy ezen összeg “nagyobb részét a Heim Pál Gyermekkorháznak kívánom adni – megköszönve ezzel is kislányunknak, Kincsőnek nyújtott segítségüket -, illetve támogatást szeretnék juttatni még szülővárosomba, Soltvadkertre, valamint kárpátaljai feleségem falujába, Barkaszóra is.

Vasárnapi Facebook-bejegyzésében Szávay István arról számolt be, hogy

ígéretének megfelelően 50-50 ezer forintnyi adományt juttatott el a kárpátaljai Barkaszóra, a helyi magyar református- és görög katolikus egyházközösségek részére. “Bizonyos vagyok benne, hogy ez a pénz jó helyre került, és a falu magyarságának javára hasznosul majd. Áldás, békesség! Dicsőség Jézus Krisztusnak!”

– fogalmazott Szávay.

Az ex-képviselő bejegyzése:

A fideszes sajtó, különösen az Origó nevű álhírportál ennek ellenére folyamatosan támadta/támadja Szávayt és szintén távozó képviselőtársát, Staudt Gábort, aki már pert is nyert az őt bűncselekményekkel vádoló médiumokkal szemben. Ezeket a cikkeket rendre átvették a magyar kormányhoz közel álló “sajtótermékek” és a köztévé is. Szávay korábbi, fentebb is idézett nyilatkozatait teljesen elhallgatva folyamatosan azt sulykolták, hogy

a lemondás halogatásának anyagi okai vannak és a képviselők csak plusz jövedelemre kívánnak szert tenni, amely szerintük akár 3 millió forint is lehet.

Ezzel kapcsolatban Szávay István a Kárpáthír megkeresésére elmondta, hogy ekkora összegről szó sincs, fennmaradó tiszteletdíja 700.000 forint volt, amelyet ígérete szerinti célokra fordít, a róla szóló összes hazug és rágalmazó híradás kapcsán pedig ezúttal is pert fog indítani.

Szávay Istvánt egyébként korábban öt évre kitiltották Ukrajna területéről, mivel rendszeresen szót emelt a kárpátaljai magyarságot ért jogsértések ellen, valamint számon kérte Porosenko elnök magyar közösségnek tett beteljesítetlen választási ígéreteit.

Az egykori képviselő portálunk érdeklődésére elmondta, hogy a kitiltása októberben jár le, és reméli, hogy az idei karácsonyt feleségével és kislányával immár közösen Kárpátalján tölthet.