Visszalépésre próbálták rávenni a Julija Timosenkóval azonos családnevű jelöltet


Megvesztegetéssel megpróbálták rávenni Kijevben a Julija Timosenko Haza-párti vezetővel azonos családnevű jelöltet, hogy lépjen vissza a március végi ukrán elnökválasztáson való indulástól.

Az ukrán ügyészség által meggyanúsított két férfit – Tarasz Kosztancsukot és Olekszandr Iscsenkót – az illetékes kijevi bíróság csütörtökön, illetve pénteken előzetes letartóztatásba helyezte, s az óvadékot mindkettőjük esetében 4 millió hrivnyában, azaz mintegy 42,5 millió forintban állapította meg.

Jurij Lucenko főügyész csütörtökön közölte: a hatóságok két férfit vettek őrizetbe, akik ötmillió hrivnyát, azaz körülbelül 53 millió forintot akartak adni Jurij Timosenkónak, hogy lépjen vissza a jelöltségtől. Az esetet néhány nappal megkörnyékezése után maga az elnökjelölt jelentette a hatóságoknak.
A gyanúsított Kosztancsuk ugyanakkor tagadta az ellene felhozott vádat. Története szerint Jurij Timosenko kért tőle pénzt, azt állítva, hogy valakik egy bírósági ügyben óvadékot tettek le helyette, és most megfenyegették, hogy ha sürgősen nem fizeti vissza ezt az összeget, akkor megölik. Kosztancsuk szavai szerint az egész megvesztegetési ügy az elnöki adminisztráció utasítására, a főügyész által végrehajtott provokáció.

Konsztancsuk a cenzor.NET szerint az Ukrajna Védői nevű párt vezetője, korábban harcolt ukrán oldalon a Donyec-medencei konfliktusban. Ő maga is próbált jelöltként elindulni az elnökválasztáson, de a Központi Választási Bizottság elutasította, mert programjában szerepelt a halálbüntetés visszaállítása, ami Ukrajnában alkotmányellenes.

Jurij Timosenko jelenleg parlamenti képviselő, aki 2014-ben a kisebbik kormánypárt, az Arszenyij Jacenyuk volt kormányfő vezette Népi Front jelöltjeként került a törvényhozásba. Idén januárban viszont fegyelmi okok miatt kizárták őt a frakcióból.
Julija Timosenko volt miniszterelnök, a Haza párt elnökjelöltje Jurij Timosenkót “technikai jelöltnek” nevezte, azaz olyanak, aki mögött nincs komoly támogatottság, indulásának egyetlen célja, hogy azonos családnevű ellenfelétől szavazatokat vigyen el.

A Központi Választási Bizottság pénteki közlése szerint a visszalépéseket követően jelenleg 39 jelölt van még versenyben. Február 8-án, amikor a testület hivatalosan lezárta a jelöltek regisztrálását a március 31-i elnökválasztásra, rekordszámú, 44 jelölt volt a listán.

A többség szerint kötelessége szavazni
Az ukrajnai lakosság 60 %-ka úgy vélekedik, állampolgári kötelessége részt venni a választásokon, írja az unn.com.ua. A Kijevi Szociológiai Intézet felmérésében a megkérdezettek 60,7 %-ka tartotta kötelességének a szavazást. 35,5 ...
Elolvasom
Porosenko beperli az egyik ukrán tévét hírnevének csorbításáért
Petro Porosenko ukrán elnök pert indít az Ihor Kolomojszkij ukrán oligarcha tulajdonában lévő 1+1 televízióval szemben, amely szerinte az utóbbi hónapokban lejárató kampányt folytatott ellene - közölte hétfőn Artur Heraszimov, ...
Elolvasom
Leitatták Timosenko agitátorait
Julija Timosenko agitátorainak botrányos viselkedéséről közzétett videofelvétel keltett felháborodást az elnökjelölt törzskaránál, közölte az informator.news. A felvételen Timosenko egyik agitációs sátrában lévő középkorú nő és férfi társa látható, amint épp ...
Elolvasom
Porosenko az égiekre is számít
Ukrajna jelenlegi elnökének sugallatára és jóváhagyásával ima- és böjt nappá nyilvánították március 30-ikát, írja az unn.com.ua a katolikus médiaközpontra hivatkozva. Vitalij Krivickij püspök, az Ukrajnai Egyházak és Vallási felekezetek Országos ...
Elolvasom
Loading...
Forrás:

MTI