A magyarokról is szól az oktatási törvénytervezet

Lilija Hrinevics oktatási miniszter bemutatta a középiskolai oktatásról szóló új törvénytervezetet, írja a newsone.ua.

Az általános középfokú iskolai oktatást szabályozni hivatott tervezet lehetővé teszi a tanulóknak a tantárgy választást, és a felsősöknek olyan osztályközi csoportokat hozhatnak létre, amelyekben az ilyen tanulókat oktatnák. A pályakezdő tanárok mentorokat kaphatnának, akik istápoltjuk után 20 százalékos bérkiegészítésben részesülnének. A jogszabály tervezet lehetővé tenné a szülőknek, hogy beleszóljanak az iskola belügyeibe, például az igazgatóválasztásba.

A tervezetben szó van a nemzeti kisebbségek, külön a kárpátaljai magyar iskolák középiskolai oktatásának nyelvezetéről. A tervezet háromoldalú javaslatot tartalmaz. A krími tatárokra például külön szabályok vonatkoznak.

A kárpátaljai magyar iskolák tanulói az ötödik osztályig az ukrán elsajátítása mellett anyanyelvükön szerezhetik meg az ismereteiket. Ötödik osztálytól kezdve a tananyag nem kevesebb mint 20 százalékát ukránul kell majd oktatni. Ez az arány kilencedikben 40 százalékra, a felsőbb osztályokban pedig 60 százalékra módosul.

Az orosz tannyelvű iskolákban ötödik osztálytól kezdve a tananyag 80 százalékát kell ukránul előadni, áll a törvénytervezetben.