Porosenko: utcai zavargásokkal akarják bizonyos erők meghiúsítani a választást


Petro Porosenko ukrán elnök szerint az államfőjelöltek kampányrendezvényein gerjesztett utcai zavargásoknak az a célja, hogy meghiúsítsák a két hét múlva esedékes elnökválasztást.

Az elnök ezt egy vasárnap Kijevben tartott kampányrendezvényén jelentette ki az összegyűltek előtt. A belvárosban lévő Szent Mihály székesegyház előtti téren a helyszíni jelentések szerint néhány ezren gyűltek össze meghallgatni az elnök beszédét. Az eseményt nem harangozták be széles körben előre, csak Porosenko kampánysátraiban terjesztették a hírt. A helyszínen kordonokat és fémdetektoros kapukat állítottak fel a rendezvényt nagy számban biztosító rendfenntartók.

Porosenko szavai szerint a jelölteknek a választókkal való találkozóit megzavaró utcai rendbontások már nem egyszerűen a piszkos politikai eszköztár részei, és nem is “ukrán forgatókönyv”.

Ezzel azt sejtette, hogy orosz beavatkozást gyanít a háttérben. Erről már azután is beszélt, hogy egy héttel ezelőtt Cserkasziban a radikális nacionalista Nemzeti Hadtest (Nackorpusz) összecsapott a rendőrökkel az ő kampányrendezvényén, 22 rendfenntartónak okozva sérülést.

A Nackorpusz aktivistái az állami hadiipari vállalatnál kipattant nagy horderejű korrupciós botrány kapcsán akarták kérdőre vonni az államfőt, de ő már elhagyta a kampányrendezvény helyszínét, mire odaértek.
A Nackorpusz aktivistái szombaton Poltavában próbálták megzavarni Porosenko kampányrendezvényét: a helyszíni jelentések szerint plüssmalacokkal dobálták meg a rendőröket. Körülbelül 15 főt közülük a rendfenntartók őrizetbe vettek még azelőtt, hogy Porosenko a helyszínre ért volna.

Az ukrán sajtóban megjelentek olyan értesülések is, amelyek szerint a Nackorpuszt állítólag a Porosenkótól eltávolodott Arszen Avakov belügyminiszter tartja ellenőrzése alatt, amit viszont a belügyi tárca határozottan cáfolt.

Porosenko vasárnapi kampánybeszédében mindazonáltal leszögezte: bízik saját győzelmében, és abban, hogy a március 31-i választás tisztességes lesz.

A többség szerint kötelessége szavazni
Az ukrajnai lakosság 60 %-ka úgy vélekedik, állampolgári kötelessége részt venni a választásokon, írja az unn.com.ua. A Kijevi Szociológiai Intézet felmérésében a megkérdezettek 60,7 %-ka tartotta kötelességének a szavazást. 35,5 ...
Elolvasom
Porosenko beperli az egyik ukrán tévét hírnevének csorbításáért
Petro Porosenko ukrán elnök pert indít az Ihor Kolomojszkij ukrán oligarcha tulajdonában lévő 1+1 televízióval szemben, amely szerinte az utóbbi hónapokban lejárató kampányt folytatott ellene - közölte hétfőn Artur Heraszimov, ...
Elolvasom
Leitatták Timosenko agitátorait
Julija Timosenko agitátorainak botrányos viselkedéséről közzétett videofelvétel keltett felháborodást az elnökjelölt törzskaránál, közölte az informator.news. A felvételen Timosenko egyik agitációs sátrában lévő középkorú nő és férfi társa látható, amint épp ...
Elolvasom
Porosenko az égiekre is számít
Ukrajna jelenlegi elnökének sugallatára és jóváhagyásával ima- és böjt nappá nyilvánították március 30-ikát, írja az unn.com.ua a katolikus médiaközpontra hivatkozva. Vitalij Krivickij püspök, az Ukrajnai Egyházak és Vallási felekezetek Országos ...
Elolvasom
Loading...
Forrás:

MTI