Porosenko: utcai zavargásokkal akarják bizonyos erők meghiúsítani a választást

Petro Porosenko ukrán elnök szerint az államfőjelöltek kampányrendezvényein gerjesztett utcai zavargásoknak az a célja, hogy meghiúsítsák a két hét múlva esedékes elnökválasztást.

Az elnök ezt egy vasárnap Kijevben tartott kampányrendezvényén jelentette ki az összegyűltek előtt. A belvárosban lévő Szent Mihály székesegyház előtti téren a helyszíni jelentések szerint néhány ezren gyűltek össze meghallgatni az elnök beszédét. Az eseményt nem harangozták be széles körben előre, csak Porosenko kampánysátraiban terjesztették a hírt. A helyszínen kordonokat és fémdetektoros kapukat állítottak fel a rendezvényt nagy számban biztosító rendfenntartók.

Porosenko szavai szerint a jelölteknek a választókkal való találkozóit megzavaró utcai rendbontások már nem egyszerűen a piszkos politikai eszköztár részei, és nem is “ukrán forgatókönyv”.

Ezzel azt sejtette, hogy orosz beavatkozást gyanít a háttérben. Erről már azután is beszélt, hogy egy héttel ezelőtt Cserkasziban a radikális nacionalista Nemzeti Hadtest (Nackorpusz) összecsapott a rendőrökkel az ő kampányrendezvényén, 22 rendfenntartónak okozva sérülést.

A Nackorpusz aktivistái az állami hadiipari vállalatnál kipattant nagy horderejű korrupciós botrány kapcsán akarták kérdőre vonni az államfőt, de ő már elhagyta a kampányrendezvény helyszínét, mire odaértek.
A Nackorpusz aktivistái szombaton Poltavában próbálták megzavarni Porosenko kampányrendezvényét: a helyszíni jelentések szerint plüssmalacokkal dobálták meg a rendőröket. Körülbelül 15 főt közülük a rendfenntartók őrizetbe vettek még azelőtt, hogy Porosenko a helyszínre ért volna.

Az ukrán sajtóban megjelentek olyan értesülések is, amelyek szerint a Nackorpuszt állítólag a Porosenkótól eltávolodott Arszen Avakov belügyminiszter tartja ellenőrzése alatt, amit viszont a belügyi tárca határozottan cáfolt.

Porosenko vasárnapi kampánybeszédében mindazonáltal leszögezte: bízik saját győzelmében, és abban, hogy a március 31-i választás tisztességes lesz.

A nemzetközi szervezetek megfigyelői pozitívan értékelték a választást
Kedvezően értékelték a nemzetközi szervezetek megfigyelői az ukrán választások vasárnap megtartott második fordulóját - mondta Giorgi Cereteli, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Parlamenti Közgyűlésének elnöke, a szervezet rövid ...
Elolvasom
Részeredmény: 94,8 százalékos a feldolgozottság
Kárpátalján már 95 százalékos a feldolgozottság. A 8 órai állapot szerint a 69., 71.,72. és 73. választókerületben már be is fejezték, a 69.-ben 99 százaléknál tartanak, a 70-esben 78 százaléknál ...
Elolvasom
Több európai politikus is gratulált az új ukrán elnöknek
Több vezető európai politikus is gratulált vasárnap este Volodimir Zelenszkijnek, az ukrajnai elnökválasztás második fordulója várható győztesének. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetben fejezte ki jókívánságait. „Döntő nap ez ...
Elolvasom
Oroszország egyelőre nem fűz nagy reményeket Zelenszkij győzelméhez
Az ukrán elnökválasztásról közölt exit poll-adatok azt mutatják, hogy a választópolgárok a változásra voksoltak - jelentette ki Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes vasárnap éjjel a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva. "Most az ...
Elolvasom
Loading...
Forrás:

MTI