Nyúlpestis ütötte fel fejét Ukrajnában

Az emberekre veszélyes fertőző kór kezdett el terjedni Ukrajnában. A tularémia kórokozóját először Szumi megyében mutatták ki, írja a transkarpatia.net.

A tularémia (nyúlpestis) egy súlyos fertőző betegség, melyet kullancsok ,és más vérszívók csípésén keresztül az emberek is elkaphatnak. Kezelés nélkül halálos szövődményei is lehetnek, például a csontok, a szívburok, vagy a tüdő gyulladása.

A nyúlpestis okozója a Francisella tularensis nevű baktérium, melynek számos altípusa létezik, és az egyik leginkább fertőző mikrobának tartják, már az emberi szervezetbe jutott 10-50 kórokozó betegséghez vezethet. A tularémia elsősorban a fertőzött állat szöveteivel való kapcsolat útján terjed, de kullancsok és szúnyogok is terjeszthetik, sőt fertőzött föld belélegzésével is bekerülhet a szervezetünkbe. Emberről emberre nem terjed. A tularémiát okozó baktérium a gazdaszervezet sejtjeibe bekerülve parazitaként viselkedik.

Különböző állatfajban él meg ez a baktérium, többek között különböző emlősökben (például nyulakban, borzokban, szarvasokban stb.), madarakban, kétéltűekben és rovarokban is. A betegség megtámadja a belső szerveket, a tüdőt, a májat, a lépet vagy a nyirokrendszert is. Ukrajnában e veszedelmes kórnak nincs ellenszere.

Forrás: