Ukrán vasutak: egyre drágább és veszélyesebb

A monopol helyzetben lévő Ukrán Vasúttársaság fuvartarifáinak újabb 14,2 százalékos emelésére készül, miközben semmit sem javított szolgáltatásai minőségén, írja a 112.ua.

Az utóbbi időben ez már a sokadik áremelés lesz, amelynek a problémák megoldása nélkül nem lesz semmilyen pozitív hatása. Márpedig rengeteg a probléma, a helyzet a vasúti közlekedésben rohamosan romlik. A pályák állaga a megfelelő karbantartás hiánya miatt kritikán aluli, évről évre több a baleset. 2017-ben 89, tavaly 140 szerencsétlenség történt, amelyek 90 százaléka a sínpárok rossz műszaki állapotára vezethető vissza.

A mintegy 20 000 kilométernyi vasúthálózatban évente legalább 6000 kilométernyi szorulna felújításra, miközben ez évre csupán 260 kilométer szerepel a tervekben. Tíz évvel korábban még ennek az ötszörösét hozták rendbe. Ha marad a jelenlegi tempó, úgy húsz év múlva a hálózat 65 százaléka életveszélyes lesz, a többit pedig teljesen ki kell majd vonni a használatból. Az állítólag felújított szakaszok sem felelnek meg a követelményeknek, mert a túlzott takarékosság miatt csapnivaló az elvégzett munka minősége.

Forrás:

KH/112