100 millió hrivnya készpénzt kap Kárpátalja

Március folyamán 100 millió hrivnya szubvenciót készpénzben kapnak meg a kárpátaljai háztartások, írja a zakarpattya.net.ua.

A rezsitámogatás készpénzesítése 38 ezer háztartást érint, derült ki a Zakarpatgaz Zbut igazgatójának sajtótájékoztatóján. Viktorija Tominec többek között elmondta, hogy a februári összeget márciusban, a márciusit áprilisban, az áprilisit májusban utalják az érintetteknek. A kommunális szolgáltatások díjának 80 %-kát a gázszámla teszi ki. Azok a nyugdíjasok, akik bankkártyára kapják nyugdíjukat, annak összegével együtt jutnak hozzá a támogatás összegéhez. A többiek az Oscsadbankban vehetik fel a szubvenciót.

A megyei gázszolgáltató szerint a készpénzes kifizetéseknek az a veszélye, hogy a lakosság esetleg más célra fordítja majd azt. Viszont az elmaradásért bírság jár. Ezenkívül május 1-től a tartozás összegétől függően 0,1 százalék kamatot számolnak fel. Mivel májusban számfejtik a szubvenció összegét a következő évre, fontos, hogy a háztartásnak ekkorra ne legyen tartozása.