Új ukrán-szlovák határátkelő nyílhat Palágykomorócnál

Az ukrajnai Palágykomoróc és a szlovákiai Dobóruszka közötti határátkelőhely megnyitását a kárpátaljai település polgármestere szorgalmazza – derült ki az M-studio regionális tévécsatorna összeállításából.

A csatornának nyilatkozó Illár József elmondta, hogy a vámszolgálat megkeresésére kiutaltak egy 6 hektáros földterületet a határátkelő építéséhez. A polgármester elárulta, hogy a határ túloldalán található település önkormányzata is támogatja a határnyitás tervét.

Az elképzelések szerint az új átkelőt az autósok is használhatnák, de csak olyan járművekkel közlekedhetnének itt, amelyeknek össztömege nem haladja meg a 7,5 tonnát. Az itt élők már régóta szeretnék, hogy a Kis- és Nagyszelmenc között 2005 decemberében megnyitott gyalogos és kerékpáros határátkelő – amely Palágykomoróctól alig néhány kilométerre található – mellett a gépkocsival közlekedők előtt is megnyílna a határ.

Az összeállításban megkérdezett Mikola Jaszevics szavaiból kiderült, hogy nem eszik olyan forrón a kását. A Kárpátaljai Vámhivatal vezető-helyettese elmondta, hogy egy határátkelő megnyitása hosszú évekbe telhet, ugyanakkor már megtették az első lépéseket a határállomás létesítéséhez. A legnagyobb problémát nem az infrastruktúra fejlesztés, hanem a közös ellenőrzésről szóló megállapodás hiány jelenti.

A vámhivatal embere elmondta, hogy tavaly kidolgoztak és elfogadtak egy tervet a kárpátaljai váminfrastruktúra fejlesztéséről, amely magába foglalja 18 új határátkelő létesítését a megyében. Többek között ebbe beletartozik a palágykomoróci határállomás is, amelynek már a látványtervei is elkészültek. De ismerve az ukrán viszonyokat – a Nagypalád és Nagyhódos közötti ukrán–magyar határátkelőhely átadása már évek óta húzódik – még hosszú évek telhetnek el a szalagátvágásig.