Csak mese a 13. havi nyugdíj

Pusztán választási kampányfogás lehet Petro Porosenko bejelentése, mely szerint 13. nyugdíjat is kaphatnak az idősek, írja a slovoidilo.ua.

A portál Vaszil Jurcsisin, a Razumkov Központ gazdasági programok igazgatójának véleményét idézi a még regnáló elnök, és a poszt várományosának kijelentésével kapcsolatban. Az igazgató szerint az államfőnek semmi köze és beleszólása nincs abba, hogy legyen-e ilyen juttatás. Az kizáróan a gazdasági helyzettől függ. Az elnök legfeljebb módosításokat eszközölhet a Nyugdíjalap költségvetésében, amely tetemes hiánnyal küzd és fenntartása az állami büdzséből történik. A dologba legfeljebb a kormány és a parlament szólhat bele, Porosenko pedig csak véleményt mondhat és óhajait fogalmazhatja meg.

A gazdasági szakértő szerint Porosenko felelőtlenül ígérget, ám szavainak semmi valóságalapjuk nincs. Ahhoz, hogy ilyen plusz juttatásban részesüljenek a nyugdíjasok, legalább tíz éven át folyamatosan 3-5 százalékkal kellene növekednie Ukrajna gazdaságának. Ettől azonban még messze van az ország, állítja Vaszil Jurcsisin.