Zelenszkij felkérte Timosenkót, legyen a jelöltek közötti vita levezetője

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökjelölt Julija Timosenkót, a Haza (Batykivscsina) párt harmadik helyen végzett és így a választásból kiesett jelöltjét kérte fel arra, hogy vezesse le a második forduló előtti jelölti vitát közte és Petro Porosenko hivatalban lévő államfő között.

“A nyomásgyakorlás, a provokációk és az állami források igénybevételének elkerülése érdekében javasoljuk egy független döntőbíró, egy vitavezető kinevezését “

– fogalmazott Zelenszkij Ze Komanda elnevezésű kampánycsapata Facebook-oldalán csütörtökön közzétett újabb videoüzenetében. “Julija Timosenko, Ön harmadik helyezést ért el az első fordulóban, és nem támogatta egyik jelöltet sem, lenne Ön a védnöke a tisztességes szabályoknak és az esélyegyenlőségnek a vitán? Várom a válaszát 24 órán belül. Gondolkodjon!” – tette hozzá.

Bevezetőjében Zelenszkij megemlítette, hogy Porosenko elfogadta kihívását. “A beszélgetés hangneme hirtelen megváltozott. Nos, elnök úr, elfogadom nevetséges bocsánatkérését, én egyszerű ember vagyok. Ami az ukrán állampolgárok egyharmadát (akik rá szavaztak) illeti, hadd döntsék el az ukránok maguk. Ez a vita esély Ukrajna egyesítésére és megdicsőülésére a világ előtt, mint szabad és demokratikus ország” – fogalmazott.

A múlt vasárnap tartott első fordulón a nem hivatalos végeredmény szerint a humorista-producer Zelenszkij, a Nép Szolgája (Szluha Narodu) párt jelöltje a szavazatok 30,24 százalékával végzett az első helyen, csaknem kétszer annyit szerzett, mint a második helyen befutó Porosenko, aki a voksok 15,95 százalékát kapta.

Zelenszkij szerda esti videoüzenetében hívta ki vitára Porosenkót, de nem az elnökválasztásról szóló törvényben előírt köztévé stúdiójába, hanem a kijevi Olimpiai Stadionba. Feltételül szabta, hogy valamennyi tévécsatorna közvetíthesse, minden újságíró jelen lehessen, továbbá előtte mindketten essenek át alkohol- és drogteszten. Porosenko csütörtökön tudatta, hogy elfogadta a stadionra és az orvosi tesztekre vonatkozó feltételeit is.

Az Ukrajniszka Pravda hírportál ugyanakkor a hírhez hozzáfűzte, hogy a CSESZNO nevű civil szervezet lefotózott a kijevi városi tanács csütörtöki ülésén több Haza-párti képviselőt, akiknek a mobiltelefonjára Zelenszkij kampánymatricája volt ráragasztva.

Az elnökválasztás összes híre egy helyen!!!!

Forrás:
MTI