Áder János egy ungvári nőtől vonta vissza a magyar állampolgárságot

A Golos Karpat szúrta ki a Magyar Közlöny egyik legutóbbi számában, hogy egy újabb kárpátaljaitól vonták vissza a magyar állampolgárságot.

Áder János 2019. március 11-én döntött magyar állampolgárság visszavonásáról – írja a goloskarpat.info a Magyar Közlöny alapján. A határozatban indoklás nem szerepel, csak az érintett neve, személyes adatai, és hogy döntését a köztársasági elnök az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés i) pontja és a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény 9. §-a alapján hozta meg Az idézett paragrafus szerint Áder az illetékes miniszter előterjesztésére dönt az állampolgárság megszűnéséről.:

„a magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.”

A határozat szerint Nanják Vita (név névmódosítás előtti neve : Nanják Vita Mihajlivna; születési hely, idő: Ungvár [Szovjetunió], 1990. május 14.) magyar állampolgárságát vonták vissza.

Mióta bevezették az egyszerűsített honosítást 2011-ben, számos ukrántól vonták már vissza az így szerzett magyar állampolgárságot.

Meg nem erősített információk szerint többnyire a határátkelőkön határátlépésnél, közhivatalban ügyintézésnél, vagy közúti ellenőrzés során buknak le a csalárd módon magyar állampolgárságot szerző személyek.

Többnyire a magyar nyelvtudás hiánya, nem kellő ismerete miatt vizsgálják felül az állampolgárság megadásának jogszerűségét, a legtöbb esetben az állampolgárság megfosztásával zárul a történet. Valószínű most is ez állhatott a háttérben.