Radical Alliance: újabb megmozdulással készül a Karpatszka Szics

A nacionalista szervezet, a Radical Alliance rendezvényüket, ami megfogalmazásuk szerint az európai testvériség marsa lesz, április 14-én rendezik meg. Akciójuk plakátjai kis túlzással beborították az egész ungvári városközpontot – jegyzi meg a KISZó. Felvonulásuk a megyeszékhely Zakarpattya szállójától indul, azon várhatóan külföldi, köztük magyar bajtársaik is részt vesznek, s feketébe öltözve bejárják Ungvár történelmi utcáit.

A KISZó Online megpróbált utána járni mi ez az egész, az alábbi válaszokat kapták a szervezettől:

„Először is tisztázni kell, hogy mi nem egy soviniszta mozgalom vagyunk. A célunk a béke fenntartása a Kárpát-medencében. Jól tudjuk, itt jelentős számú magyar él, ezért mi már korábban szoros kapcsolatot építettünk ki a magyar kisebbség hivatalos képviselőivel Kárpátalján, és vannak bajtársaink Magyarországon is. Sőt, mozgalmunkban kárpátaljai magyarok is vannak. A rendezvényünk az első lépés a testvéri kapcsolatok megerősítéséhez a kelet-európai nemzetekkel, különösen a magyarokkal, lengyelekkel és csehekkel. Mi azt hiszük, hogy nemzeteink közötti barátság szükséges a közös ellenségek legyőzésére és a béke fenntartására”

– írták válaszukban.

Arra konkrétan nem adtak választ, hogy kiket várnak Magyarországról. Ám azt megjegyezték, nagyon ellenségesen viszonyul hozzájuk a sajtó és a közvélemény, ami abból fakadhat, hogy összekeverik őket egy másik csoportosulással.

“Az a baj, hogy a “Карпатська Січ» nevet más pártok is használják, mint például a Szvoboda, az egyik legnagyobb soviniszta párt, s amelyik az utolsó évek alatt sokszor tüntetett a magyarok és lengyelek ellen. Évente próbálnak különféle provokációkat szervezni Ungváron és Beregszászban. Az ő céljuk, hogy mesterséges konfliktust keltsenek, amivel destabilizálják a szituációt Kárpátalján. Például múlt éven egy demonstrációra vittek embereket, megintcsak magyarok ellen, de akkor mi már hivatalosan kiáltunk a magyarok védelmében, ami után a szvobodásoknak nem volt más lehetőségük, mint elszökni a régióból és panaszkodni a rendőrségnek, hogy megverték őket. A mostani időkre elértük, hogy tevékenységük megszűnjön régiónkban”

– írták a KISZó kérdésére a Karpatszka Szicsnél.

A Petőfi térrel kapcsolatos felvetésre, miszerint felhangzanak-e ott magyarellenes rigmusok, egyenesen nevetségesnek titulálták…

Amennyiben szándékaik valóban olyanok, mint amilyennek leírták, akkor miért kell az emberek többségében félelmet keltő fekete ruhát viselni és csuklyákban vonulni? – kérdezte a kárpátaljai portál.

„A színünk az éjszaka színe. Feketét viselünk, és ez azt mutatja, hogy már régóta a küzdelem útját választottuk. A fekete szín elkülönít minket a marginális aktivistáktól, a populistáktól és az üres szívű, megbízhatatlan emberektől, akik csak saját hasznukra gondolnak. A fekete szín emlékezteti ellenségeinket, hogy nem lehet velünk viccelni, mert a győzelemért mindenre képesek vagyunk! A fekete – ez az esztétika, az odaadás, a fegyelem és a bátorság stílusa. Ezek mind szimbólumok. A küzdelem, az áldozat, a magasabb eszmékért való készenlét szimbólumai. Azok vagyunk, akik mindent odaadtak az ukrán nemzet életéért, a Majdanon, a keleti fronton és városaink utcáin. Cserébe egyfolytában repressziókat vezetnek be ellenünk, mert a hatóság nem kontrollálhat minket. Jogunk van beszélni és tiltakozni. Sokunknak ezek a maszkok védelmet adnak a rendszer elnyomásai ellen, és épp ezért a rendszer igyekszik levenni őket rólunk”

– olvasható reagálásukban.

Forrás:

KISZó