Elnökjelöltek a földpiacról

A 24tv.ua anyaga azt próbálja felvázolni, hogy a két elnökjelölt miként vélekedik a földekkel való kereskedésről, illetve az azt megtiltó moratórium feloldásáról.

Volodimir Zelenszkijnek az első kör előtt nem volt konkrét véleménye a dologról. A második kör előtt azonban hajlandónak mutatkozott véleménye kinyilvánítására.

Mint elmondta, mindenképp fel kell oldani a moratóriumot és utat kell nyitni a termőföldek piacának. Ám az nem megy egyik napról a másikra, mert meg kell teremteni hozzá a megfelelő törvényi hátteret.

Ameddig nincsenek olyan jogszabályok, amelyek védik az állam, a tulajdonos és a befektető érdekeit, nem lehet szó a nyitásról. Zelenszkij szerint politikai akarat is szükséges. Mindent egybevéve fél év alatt rendezni lehet a kérdést szabályozó jogszabályokat.

Petro Porosenko szerint Ukrajna készen áll a földreform végrehajtására, amely az ukrán gazdaság hatékony mozgatórugója lehet. A regnáló elnök szerint az állam jelenleg nem tölti be a funkcióját a falun élők védelme terén. Az országban a föld eladást tiltó moratórium ellenére folytatódik a parasztság becsapása, a termőföldek multik általi elcsalása.

Az elnök úgy véli, lehetővé kell tenni a gazdák számára, hogy 100-200 hektár földet vásárolhassanak és versenyképessé váljanak a multikkal szemben.

Az elnökválasztás összes híre egy helyen!!!!

Forrás:

KH/24tv.ua