Terrorcselekményekre készülő oroszokat fogott el az ukrán biztonsági szolgálat

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) letartóztatott egy hétfős orosz diverzáns csoportot, amelynek tagjai terrorcselekményeket készültek végrehajtani Ukrajnában politikusok és az ukrán titkosszolgálatok munkatársai ellen – közölte szerdai kijevi sajtótájékoztatóján Vaszil Hricak, az SZBU vezetője.

Hozzátette, hogy szerdán őrizetbe vettek még egy személyt, aki ukrán területen segítette a csoport tevékenységét. Az SZBU-főnök szavai szerint 2017 elejétől az orosz katonai hírszerzés több, egymástól függetlenül működő diverzáns csoportot is küldött ukrán területre Oroszországból és az önkényesen kikiáltott szakadár Donyecki Népköztársaságból. Egy ilyen csoport hajtotta végre 2017. június 27-én azt a pokolgépes merényletet, amelyben életét vesztette Maxim Sapoval, az ukrán katonai hírszerzés ezredese – mondta.

Hricak felfedte továbbá, hogy az SZBU információi szerint a bombát 2017 júniusában Sapoval autója alá egy bizonyos Oleh Sutov, a donyecki szakadárok titkosszolgálatának, úgynevezett

“állambiztonsági minisztériumának” (MGB) a munkatársa tette, a terrorcselekmény megszervezője pedig Dmitrij Minajev, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tábornoka volt.

Az akciót állítólag az FSZB és az orosz katonai hírszerzés közösen tervelte ki.

Hricak közölte azt is, hogy a korábbi hírekkel ellentétben súlyos állapotban, de életben van az a férfi, aki felrobbantotta magát április 4-én Kijevben, miközben az ukrán hírszerzés egyik munkatársának autója alá próbált egy robbanószerkezet berakni. Korábban a főügyészség azt közölte, hogy a férfi a kórházban belehalt sérüléseibe. Hricak szavai szerint a férfi neve Alekszej Komaricsev, moszkvai illetőségű orosz állampolgár, és ugyanahhoz a diverzáns csoporthoz tartozik, akik két éve Sapoval ezredessel végeztek.

Forrás:
MTI