Egymásnak esett Zelenszkij és Porosenko a kijevi Olimpiai Stadionban

Hatvanezer embert vártak, ezzel szemben becslések szerint mindössze 22 ezer ember követte a helyszínen a kijevi Olimpiai Stadionban az elnökjelöltek vitáját péntek este, írja a Korrespondent.net.

Volodimir Zelenszkij humorista és Petro Porosenko hivatalban lévő elnök vitáját több országos tévécsatorna is élőben sugározta. A szabályok értelmében a jelöltek ötperces felszólalással kezdték a vitát, érmefeldobás döntött arról, kié lesz az első. Ezt követően a jelöltek egymástól kérdezhettek, egy perc volt adva a kérdésfeltevésre, 5 perc a válaszadásra, végül mindkét jelölt 4 percben mondhatta el a zárszavát, egy percben reflektálhatott kihívója kijelentéseire.

Ahogy arról korábban írtunk a stadionban mindkét jelölt saját színpadot állíttatott, eredetileg úgy volna, hogy külön-külön színpadról vitáznak majd.

Ám miután elénekelték a himnuszt Porosenko átsétált kihívójához.

A kézfogás után Zelinszkij kezdhetett. A showman igyekezett szembesíteni Porosenkót ígéreteivel, amelyek közül állítása szerint egyet sem teljesített, mint például a háború befejezése, a korrupció felszámolása.

Porosenko ahogy az eddigi kampányban most is Ihor Kolomojszkij oligarcha bábjának nevezete Zelenszkijt, politikai tapasztalatlanságát próbálta kidomborítani.

A kérdezz felelek során, a humorista minden egyes alkalommal a választási stábjához beérkezet kérdésekből olvasott be egy adagot, Porosenko választhatott melyekre válaszol. Az elnök többször hazugságnak és valótlanságnak nevezte kihívója kijelentéseit. Míg regnáló elnök Zelenszkij programjára volt leginkább kíváncsi, arra holt tart majd Ukrajna öt év múlva.

A hevesnek nem mondható vita alatt volt egy pillanat, amikor mindkét jelölt térdre ereszkedett, Zelenszkij kezdeményezésére azok előtt az anyák, feleségek és gyermekek előtt tisztelegtek így, akik elvesztették a gyermeküket, a férjüket, vagy az apjukat a háborúban.

A vége felé a jelöltek feltehettek egy kérdést, amelyre igennel vagy nemmel kellett válaszolni a másiknak, Zelenszkij az kérdezte Porosenkótól, hogy nem szégyelli-e magát, amire nemleges válasz érkezett, a regnáló elnök arra volt kíváncsi, hogy kihívója hajlandó lesz-e megválasztása esetén távol tartani az őt támogató oligarchákat az államhatalomtól, amire Zelenszkij azt mondta, hogy igen.

Az utolsó szó jogán Zelenszkij az elhibázott egészségügyi reformra, az utak rossz állapotár hívta fel a figyelmet, és kijelentette megválasztása esetén mindent megtesz majd annak érdekében, hogy véget vessen a háborúnak.

Porosenko az összefogásra szólított fel, hogy visszakerüljön Ukrajnához a Krím, hogy megvédjék Kelet-Ukrajnát, hadat üzent a populizmusnak, és kijelentette, hogy nem engedi, hogy az oligarchák visszatérjenek a hatalomba.

A teljes vitát itt nézheti vissza:

Команда Зеленського

Головні дебати країни. Зеленський — Порошенко. 19 квітня 19-00

Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters.
Forrás:

KH/korrespondent.net