Orbán állítólag Ukrajna felosztását javasolta Lengyelországnak

Egy lengyel képviselő szerint a magyar miniszterelnök ugyanúgy határrevízióra törekszik, mint Vlagyimir Putyin. Slawomir Nitras lengyel parlamenti képviselő szerint Orbán Viktor az ukrán válság idején azt javasolta, hogy Lengyelország és Magyarország vegyen részt Ukrajna felosztásában – szemlézte a lengyel ONET portált a Népszava.hu.

Az Onet nevű lengyel honlap idézi a Polgári Platform politikusát, aki egy interjú során azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök az európai határok revíziójáról álmodik, akárcsak Vlagyimir Putyin.

“Orbán nagyon veszélyes és nagyon intelligens”

– fogalmazott a mérsékelt jobboldali párt képviselője.

Nitras azt is hozzátette, ő és a PO nem akarja Európa destabilizálását, ezért “Orbánt el kell dobni, mint egy rohadt gyümölcsöt”. A magyar kormányfő a lengyel politikus szavai szerint művelt, nyelveket beszélő ember, aki tudja, hogyan kell viselkedni a szalonokban, ám ugyanez nem mondható el a Lengyelországot a háttérből irányító Jaroslaw Kaczynskiról.

“Orbán okos politikus. Neki könnyű dolga van, az Európai Uniónak pedig nehéz”

– vonta le a tanulságot a képviselő.  A beszélgetés azonban nem állt meg ennyinél, Nitras Magyarországot is veszélyesnek nevezte, mert a magyarok szerinte a(z első) világháború után kialakult rendszer lebontásáról álmodnak, mert “komplexusuk van”, amióta elvesztették területük egy részét.

Slawomir Nitras mostani állítását ukrajnai honlapok is átvették. Ezeket itt, itt, és itt találja. (Több helyen is érdekes hozzászólások érkeztek a cikkhez….)

A teljes, lengyel nyelvű interjút itt lehet megnézni, a 15. perctől kezdődik az érdekes rész: