A nemzetközi szervezetek megfigyelői pozitívan értékelték a választást

Kedvezően értékelték a nemzetközi szervezetek megfigyelői az ukrán választások vasárnap megtartott második fordulóját – mondta Giorgi Cereteli, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Parlamenti Közgyűlésének elnöke, a szervezet rövid távú ukrajnai választási megfigyelői missziójának koordinátora hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.

Cereteli az EBESZ választásokkal foglalkozó testülete, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR), az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének és az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének megfigyelői által készített előzetes értékelést ismertette az ukrajnai választásokról. Szavai szerint a 2019-es elnökválasztásokon Ukrajnában megfelelő verseny alakult ki, és tiszteletben tartották az alapvető szabadságjogokat. Hozzáfűzte, hogy a “nyugodt hatalomátadásnak lehetőséget kell teremtenie a demokratikus intézmények még további erősítésére és az elszámoltathatóságra”.

Cereteli felrótta viszont, hogy a két forduló előtti kampányokra jellemző volt a társadalmat foglalkoztató kérdéseket taglaló valódi párbeszéd hiánya.

“A szavazás napját kedvezően értékeltük, eltekintve néhány eljárási problémától, javítottak a szavazatszámlálás szervezésén az első fordulóhoz képest”

– összegezte az értékelést nemzetközi megfigyelők koordinátora.
Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint 44 országból összesen 685 nemzetközi megfigyelő vett részt a mostani ukrán elnökválasztáson.

Az elnökválasztás összes híre egy helyen!!!!

Forrás:
MTI

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!