Oroszország egyelőre nem fűz nagy reményeket Zelenszkij győzelméhez

Az ukrán elnökválasztásról közölt exit poll-adatok azt mutatják, hogy a választópolgárok a változásra voksoltak – jelentette ki Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes vasárnap éjjel a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.

“Most az ország új vezetésén a sor, hogy megértse és valóra váltsa válaszói reményeit. Ez mind a bel-, mind a külpolitikára vonatkozik”

– mondta a diplomata.
Az ukrán elnökválasztás második fordulójában az exit-pollok szerint Volodimir Zelenszkij humorista-producer-üzletember a szavazatok több mint 70 százalékával legyőzte a hivatalban lévő államfőt, Petro Porosenkót.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke Moszkvában újságíróknak nyilatkozva megalázónak és szégyenletesnek minősítette Porosenko vereségét. Az hangoztatta, hogy a választók túlnyomó többsége hátat fordított a hivatalban lévő államfő politikájának.

A szenátor kijelentette, hogy

Oroszország egyelőre nem fűz nagy reményeket Zelenszkij győzelméhez, mert szerinte Ukrajna Porosenko kormányzása alatt “megszűnt szuverén államnak lenni”.

(A moszkvai vezetés tipikusan azzal vádolja Kijevet, hogy a 2014-es belpolitikai fordulat után a nyugati érdekek kiszolgálójává vált.) Úgy vélekedett, a választási eredmény arról tanúskodik, hogy Ukrajnában egyre kevésbé hisznek az ország elleni külső agresszióban.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő április 8-án Zelenszkijnek arra a kijelentésére reagálva, hogy megválasztása esetén mielőbbi tűzszünet elérésére fog törekedni a szakadár területeken és ennek érdekében kész közvetlenül kapcsolatba lépni Oroszország vezetésével azt mondta

: Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitott a napirenden lévő problémák megvitatására, de a Donyec-medencei helyzetet elsősorban maguknak az ukránoknak kell maguk között rendezniük.

Az elnökválasztás összes híre egy helyen!!!!

Forrás:
MTI

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!