Több európai politikus is gratulált az új ukrán elnöknek

Több vezető európai politikus is gratulált vasárnap este Volodimir Zelenszkijnek, az ukrajnai elnökválasztás második fordulója várható győztesének.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetben fejezte ki jókívánságait.

„Döntő nap ez Ukrajna számára. A szabad választások és a békés hatalomátadás erős ukrajnai demokráciával egyenlő. Gratulálok Volodimir Zelenszkijnek. Az EU elkötelezett (Ukrajna) támogatása mellett”

–mondta Tusk.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a következőt írta Twitter-oldalán: „Gratulációm Volodimir Zelenszkijnek az ukrajnai elnökválasztáson aratott győzelméért. Ukrajna a NATO megbecsült partnere, számítunk az együttműködés folytatására”.

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál értesülései szerint Donald Trump amerikai elnök telefonon gratulált Zeleszkijnek

„fényes választási győzelméhez.”

A hírportál az elnökjelölt kampánystábjának forrásaira hivatkozott.

Andrzej Duda lengyel elnök hivatala a Twitteren tett közzé közleményt. „Andrzej Duda elnök telefonon gratulál a megválasztott ukrán elnöknek, Volodimir Zelenszkijnek, és meghívta Lengyelországba” – olvasható az állásfoglalásban.

„Ez a választás tükrözi reményeit az ukrán népnek, amely a gazdasági és politikai élet reformjainak jelentős mértékű felgyorsítását várja az államtól, ugyanakkor pedig a biztonság és stabilitás szavatolását is”

– emelte ki a lengyel elnök hivatalának közleménye. „Az elnök megerősítette, hogy Lengyelország következetesen támogatni fogja Ukrajna Európába és az euróatlanti közösségbe vezető útját” – tette hozzá. Duda egyben reményét fejezte ki, hogy Zelenszkij támogatni fogja Ukrajna euroatlanti közeledését.

Linas Linkevicius litván külügyminiszter szintén mikroblogján fejezte ki jókívánságait. „Ukrajna éppen most döntött a változás mellett. Tiszteletben tartjuk a választás eredményét, és úgy hisszük, hogy az a szabadság, reformok kiterjesztéséhez és az euroatlanti családba vezető további integrációhoz vezet. Túl sok erőfeszítésbe került, túl sok véráldozattal járt. Ukrajna Európához tartozik” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Sebastian Kurz osztrák kancellár az APA osztrák hírügynökségnek eljuttatott közleményében így fogalmazott: „Előre örvendek együttműködésünknek és a bilaterális kapcsolataink további elmélyítésének”. Kurz szerint Ausztria ez egyik legnagyobb befektető Ukrajnában, és ezért erős érdeke fűződik az ország gazdasági fejlődéséhez.

„Bátorítom Zelenszkij elnököt a szükséges reformok folytatására, különös tekintettel a korrupció ellenes harcban”

– tette hozzá a kancellár. A kelet-ukrajnai válságról szólva kijelentette: „Ausztria kiáll az Európai Uniónak az Oroszország ellen elrendelt szankciói mellett, és követeli, hogy állítsák helyre az ország (Ukrajna) területi egységét”.

Az elnökválasztás összes híre egy helyen!!!!

Forrás:
MTI

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!