Kemény szabályok májustól

Mint arról beszámolt a hvylya.net, Ukrajnában május 1-től kezdetét veszi a lakásgazdálkodási rendszer reformja. Ennek során változik az állami rezsitámogatás rendje, és büntető szankciókat vezetnek be a rezsitartozásokat halmozókkal szemben.

A szociális tárca tájékoztatója szerint februárban 3,7 millió család részesült rezsitámogatásban. Ezek száma májustól automatikusan hárommillióra csökken. A többieknek igazolniuk kell majd, hogy jogosan részesültek az állami szubvencióban. E kategóriába tartoznak azok, akik áttelepültek az ország más vidékeiről. A támogatásban részesülőket ellenőrizni fogják jogosultságuk megalapozottsága ürügyén.

A szubvenciót ezek során megvonhatják azoktól, akik nem fizetik az Egységes Szociális Járulékot, nem szerepelnek a munkanélküliek hivatalos nyilvántartásában, vagy az utóbbi fél év során 50 ezer hrivnya értéket meghaladó vásárlása volt. Nem kaphatnak támogatást a 200 négyzetméternél nagyobb ingatlanok és a 120 négyzetméteresnél nagyobb lakások tulajdonosai, valamint az 5 évesnél nem régebbi személygépkocsikkal rendelkezők.

A reform értelmében májustól büntetni fogják azokat a családokat, amelyek rezsitartozása meghaladja a 340 hrivnyát.

Tőlük megvonják a szubvenció készpénzben való felvételének jogát. Az ő számukra minden egyes napi késedelemért a tartozásuk 0,01 százalékos bűntetőkamattal fog növekedni. Ám a büntetés végösszege nem lehet nagyobb, mint a kiegyenlítetlen rezsiszámla.

A szolgáltatók ráadásul jogot szereznek arra, hogy bírósági úton hajtsák be a tartozásokat, vagy kikapcsolják az adósokat a hálózatból.