Gyurcsány nagyon kiváncsi hogyan kaphatott állampolgárságot a nacionalista püspök

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel a kormányt, vizsgálja meg, hogyan kaphatott magyar állampolgárságot Viktor Vasziljevics Begy, a “magyargyűlölő” ukrán püspök.

Arató Gergely DK-s frakcióvezető-helyettes csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a Népszava előző napi cikkére hivatkozott. A lap számolt be arról, hogy Áder János köztársasági elnök visszavonta Viktor Vasziljevics Begynek, az ukrán autokefál ortodox egyház egyik püspökének magyar állampolgárságát. A Népszava azt írta, hogy Kárpátalján a püspök évtizedek óta magyarellenes megnyilvánulásairól volt ismert.

Az ellenzéki politikus arra is kíváncsi, hogy hány ukránt honosított még a kormány “titokban”. Hány olyan ukrán van még, akinek semmi köze a magyarsághoz, nem is beszél magyarul, de a Fidesznek hála szavazhat majd május 26-án az európai parlamenti választáson? – tette fel a kérdést.

A politikus vérlázítónak nevezte, hogy

a Fidesz “állampolgársági csalással akarja meghamisítani a magyar népakaratot”. A jövőnkről csak mi dönthetünk, abba nem szólhatnak bele magyarellenes ukránok

– fogalmazott Arató Gergely.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, a határon túli magyar választók névjegyzéke nem nyilvános. Nem ismert, hogy kiknek van joguk voksolni és azt sem lehet tudni, hogy valóban a jogosultak szavaznak-e – tette hozzá.

A DK-s politikust reagáltatták a kereszténydemokrata Nacsa Lőrinc szavaira, aki lemondásra szólította fel a Nemzeti Választási Bizottság ellenzék által delegált tagjait, miután a testület kedden nem függesztette fel Czeglédy Csaba EP-képviselőjelölt mentelmi jogát. Arató Gergely azt felelte: felháborító és botrányos, hogy Nacsa Lőrinc és a KDNP büntetőjogi eszközökkel próbálja akadályozni az ellenzék kampányát.

Forrás:
MTI