A parlament nem tud dönteni Zelenszkij beiktatásának időpontjáról

A várakozásokkal ellentétben kedden mégsem szavazhatott a parlament Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök beiktatásának időpontjáról, mert újabb határozati javaslatokat terjesztettek be képviselők minden bizonnyal a döntés további halogatatásának céljából.

Julija Timosenko, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt vezetője Zelenszkij pártját fogva éles szavakkal bírálta a plenáris ülésen tett felszólalásában képviselőtársait az új államfő beiktatásának szándékos késleltetése miatt. Leszögezte: a parlament vagy segíti az új elnököt abban, hogy gyökeres változtatásokat hajtson végre az országban, vagy jobb, ha Zelenszkij feloszlatja. Sürgette ezért, hogy mihamarabb iktassák be végre az új államfőt hivatalába. Ezen felül új kormánykoalíció és új kormány alakítására hívta fel a frakciókat.

Közben Pavlo Pinzenik, a házbizottság elnöke újságíróknak elmondta, hogy az elmúlt két napban újabb két határozati javaslatot nyújtottak be az elnöki beiktatás dátumáról, amelyeket a bizottságnak meg kell még tárgyalnia. Reményét fejezte ki, hogy több előterjesztés már nem lesz – eddig már hét van a parlament előtt – és csütörtökön a plenáris ülés elé kerülhetnek a javaslatok. Ezek május 19-től június 1-ig több dátumot tartalmaznak a beiktatás napjára.

A Porosenkót támogató jelenlegi kormánypártoknak – amelyeknek bár alig, de még talán megvan a többségük a jelenlegi parlamentben – nem érdekük, hogy Zelenszkij idő előtt feloszlassa a törvényhozást, mert a felmérések szerint jelenősen megcsappan majd az arányuk a parlamentben. Abban bíznak, hogy október végéig még tudnak némileg erősödni, főleg Zelenszkij kárára, akinek éppen beiktatásának késeltetésével is rombolják népszerűségét. Miközben ugyanis húzzák beiktatását, folyamatosan ássák alá tekintélyét azzal, hogy cselekvést kérnek rajta számon, olyan tetteket, nyilatkozatokat követelnek tőle, amelyeket államfői hatáskörei híján még nem tehet meg.
Az elnöki beiktatás dátuma azért is fontos, mert a törvény értelmében május 27-ig oszlathatja fel az elnök idő előtt a jelenlegi parlamentet, utána már ki kell várni az októberi választást.

Az Ukrajinszka Pravda értesülése szerint Zelenszkij azért is sürgeti mihamarabbi beiktatását, mert már egyre inkább hajlik arra, hogy beiktatása után rögtön feloszlassa a parlamentet – állítólag már kész is az erről szóló előterjesztés -, hiszen egy ellene dolgozó törvényhozás tehetetlenné tenné, aminek pártja, a Nép Szolgája (Szluha Narodu) látná kárát a parlamenti választáson. Csapatának másik része viszont éppen azért várna őszig a parlamenti választással, hogy a Nép Szolgája párt még tovább erősödhessen.

Az elnöki beiktatás időpontjának kérdése így a már gyakorlatilag elkezdődött parlamenti választási kampány része lett, és azok a pártok támogatják Zelenszkij mihamarabbi beiktatását, amelyek több képviselői helyet remélnek a választások nyomán megalakuló új parlamentben.

Forrás:
MTI